הישראלים רוכשים יותר בעלי אקספרס, שיין וטימו, אך גם המתחרים נותנים פייט

ההזמנות מהאתרים הסינים נמצאות בעלייה בחודש החולף, אך מדיניות המכסים של טראמפ מציבה סימן שאלה מעל היקף הפעילות בהמשך • אתר נקסט רושם גידול של פי 2.5 בפעילות, וב־iHerb מינו מנהלת ייעודית לישראל • המדד החודשי של רכישות הישראלים באתרי האונליין

הישראלים רוכשים יותר באתרי הקניות הסיניים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הישראלים רוכשים יותר באתרי הקניות הסיניים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מבצעי הקניות לרגל האביב וחג הפסח הובילו לעלייה מצרפית של כ־5% ברכישות הישראלים באתרי האונליין בחודש מרץ 2025 בהשוואה לפברואר - כך עולה מהמדד החודשי של גלובס ושופ אנליטיקס. באתרים הישראלים מדובר בעלייה של 7%, ובאתרים הבינלאומיים - עלייה של 4%.

המשלוחים יתעכבו, ההטבות יבוטלו: האם המודל של האתר הפופולרי בסכנה?
כמה עולה לייצר מכנסי לולולמון? הקמפיין שמסעיר את הרשת

בראש דירוג האתרים הבינלאומיים ניצב עלי אקספרס, שמציין החודש 15 שנות פעילות גלובלית. היקף ההזמנות באתר הסיני גדול פי שלושה מזה של המתחרים שיין וטימו גם יחד. נזכיר כי הודות להיקף המכירות הגבוה לשוק הישראלי, בפלטפורמה הסינית מפעילים זה חצי שנה פיילוט של שליחת מוצרים לארץ עד לדלת הבית.

במקום השני נמצא אתר שיין, המציג עלייה של כ־11% בהיקף ההזמנות לעומת החודש הקודם; ובמקום השלישי טימו, עם עלייה של כ־13% במספר ההזמנות. עם זאת, נראה כי אתר זה עדיין מתקשה לפרוץ את "תקרת הזכוכית" שלו, כאשר היקף ההזמנות אינו מתעלה על זה של המתחרה הישיר שיין.

למרות ההצלחה של השלישייה הסינית בקרב הצרכנים הישראלים, סימן שאלה גדול מרחף באוויר. "חגיגות ה־15 שנים לעלי אקספרס מתקיימות בצל המכסים החדשים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על מוצרים מסין, אשר צפויים להשפיע משמעותית על מכירות האתרים הסיניים בארה"ב", מציין נתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס. "עדיין לא ברור מה יהיו ההשלכות העקיפות של מהלך זה על המכירות בשווקים אחרים בעולם, וישראל בכללם".

צעד ראשון לפני עליית המחירים: שיין וטימו הקטינו את הוצאות הפרסום בארה"ב

העלאת המכסים שעליה הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ על סחורות המגיעות מסין לארה"ב, הובילה שניים מאתרי האיקומרס הסינים הגדולים ביותר - שיין וטימו - להודיע על העלאות מחירים החל מהשבוע (25 באפריל). 

שתי החברות לא ציינו באיזה שיעור תחול העלייה, אך בהודעות (הנפרדות) שפרסמו צוין כי עלויות התפעול שלהן גדלו לאחרונה, בשל שינויים בכללים ובמכסים של הסחר העולמי.

שיין וטימו הם מהמפרסמים הגדולים ברשתות החברתיות בארה"ב, אך דוח שפרסמה בשבוע שעבר חברת המחקר Sensor Tower מצביע על שינוי מגמה. בשבועיים שבין 31 במרץ ל־13 באפריל נרשמה ירידה של 31% בנפח הפרסום היומי של טימו בהשוואה לחודש הקודם, ואילו בנפח הפרסום של שיין נרשמה ירידה של 19%. בין הנפגעות העיקריות מכך נמנות החברות מטא (פייסבוק) וגוגל (המחזיקה ביוטיוב).

כזכור, טראמפ הודיע על ביטול הפטור ממס על סחורות מיובאות בסכום של עד 800 דולר, ועל העלאת המכס על מוצרים סיניים. עבור אתרים שכל מהותם היא המחיר הזול שהם מציעים לצרכנים (הסיסמה של טימו היא "לקנות כמו מיליארדר"), זו עלולה להיות מכה קשה. 

שני אתרים בינלאומיים נוספים בלטו החודש במיוחד. הראשון הוא אתר האופנה הבריטי Next, שעולה למקום החמישי בזכות מבצעי אביב אטרקטיביים. האתר הכפיל את מספר ההזמנות היומי מרגע השקת המבצע ב־20 במרץ, וסיים את החודש עם גידול של פי 2.5 בהיקף ההזמנות ביחס לחודש הקודם, ו־38% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד.

במקום השישי נמצא אתר הבריאות והטיפוח האמריקאי iHerb, שחוזר לנפח ההזמנות השגרתי והיציב שלו, לאחר שבפברואר רשם זינוק מרשים של 60% בהיקף ההזמנות, הודות לשיתוף־פעולה אסטרטגי עם מועדון MAMI של מעיין אדם.

מעמדו החזק והיציב של האתר בקרב הלקוחות הישראלים הוביל למינוי מנהלת אזור ייעודית לשוק בישראל. "העובדה ש־iHerb, עם מחזור הכנסות עולמי של 2.4 מיליארד דולר ב־2024, בחר לבצע מינוי כזה, מהווה תעודת כבוד לכלכלה המקומית ולכוח הקנייה של הצרכן הישראלי", מציין יעקובי.

הסופר החברתי בתאוצה

מספר ההזמנות באתרים הישראלים בחודש מרץ עלה ב־7% בהשוואה למספר ההזמנות בפברואר, בעיקר הודות לגידול בצריכה באתרי סופרמרקטים, מתנות ומוצרים לבית. במקום הראשון נמצא אתר שופרסל עם 20% מההזמנות ב־20 האתרים הישראלים המובילים - האתר רושם עלייה של כ־10% במספר ההזמנות בהשוואה לפברואר.

עוד בגזרת קמעונאיות המזון, האתר של רשת רמי לוי נמצא במקום הרביעי עם כ־10% מההזמנות. בראיון שהעניקו לאחרונה לגלובס הבעלים והמנכ"לים המשותפים, רמי לוי ויפית אטיאס, הם ציינו כי "בתחילת המלחמה ירדנו בכ־40% במכירות האונליין, ואפילו סגרנו אותו בתקופה מסוימת, (אבל) עכשיו הכול חזר חזרה. אנחנו עושים 200-300 אלף משלוחים בחודש".

במקום ה־11 נמצא הסופר החברתי, שמציע מגוון מוצרים סגורים במחירים זולים לחברי ההסתדרות. המיזם, שהושק בשנה שעברה, רושם גידול של כ־27% במספר ההזמנות לעומת פברואר.

במקום ה־16 נמצא אתר החישוק, שגם הוא פועל בפורמט דומה, ומכפיל את מספר ההזמנות שלו בהשוואה לשנה שעברה. במקום ה־18 מתברג האתר של רשת חצי חינם, לאחר חודשיים מחוץ לרשימה.

נציין כי במקומות השני והשלישי בדירוג הישראלי נמצאים אתרי מרקטפלייס: סופר־פארם עם גידול של כ־35% במספר ההזמנות לעומת פברואר וגובה הזמנה ממוצעת של 230 שקל; ו־KSP עם גידול של 13% והזמנה ממוצעת של 341 שקל.

אחד המרוויחים מההכנות לחג הוא אתר Ace (מקום 12), שרשם החודש גידול של כ־46% במספר ההזמנות, כאשר הרכישות הבולטות הן של ריהוט ומוצרי חשמל. גם אתר יעקבי נהנה מהחג ונכנס לראשונה לרשימה. מספר ההזמנות באתר הוכפל הודות לעבודה עם עשרות משפיענים ברשתות החברתיות.

כך נאספו הנתונים

חברת שופ אנליטיקס, בראשות נתי יעקובי, היא חברת מחקר טכנולוגי המפעילה ומתחזקת פאנל המונה 3,200 צרכנים בני 15 ומעלה הרוכשים בדיגיטל. הצרכנים נחלקים ביחס שווה בין נשים וגברים, ומייצגים שכבות גיל, קבוצות אוכלוסייה ופריסה גאוגרפית על־פי אזורי מגורים משתנים.

החברים במאגר מאפשרים לחברת שופ אנליטיקס גישה לתיבת המייל שלהם לטובת ניתוח הזמנות האונליין שהם מבצעים, כך שכאשר מתקבל אישור להזמנה או חשבונית קנייה, החברה מקבלת את המידע במקביל - לרבות תוכן ההזמנה וסכום הרכישה. צרכני המאגר מתוגמלים על כך. באופן הזה החברה מנטרת את הזמנות הישראלים באונליין, הן מאתרים מקומיים והן מאתרים בינלאומיים.