הריבית עליו כמעט אפסית, הכלכלה שאותה הוא מייצג חשופה למכסי מגן אמריקאיים גבוהים במיוחד והמערכת הבנקאית המנהלת אותו כבר מזמן אינה חשאית - אבל הפרנק השוויצרי השלים בימים האחרונים עלייה מטאורית מול הדולר האמריקאי. מתחילת השנה רשם המטבע השוויצרי עלייה של 11% מול המטבע האמריקאי, ששערו עומד כעת על 1.22 פרנק - שיא של קרוב ל-14 שנה.
● ניתוח | התמחור הזול מזה שנתיים: האם מסתתרת הזדמנות במניות הכי גדולות בוול סטריט?
● הסעיף ששלח את ישראל לצמרת המדינות המאושרות בעולם
הסיבה העיקרית להתחזקות הפרנק, שהתעצמה במיוחד בימים האחרונים, היא נהירה של משקיעים המחפשים מקלט פיננסי בטוח. גם האירו והין התחזקו בצורה יוצאת דופן על רקע האי-ודאות שיצר ממשל טראמפ בעקבות מלחמת הסחר הגלובלית שבה פתח בחודש שעבר, אבל הפרנק השוויצרי הוא "המנצח" מבין המטבעות שחוו ייסוף. החשש מהתערערות מעמדו של הדולר כמטבע הרזרבה העולמי שלח קרנות, חברות ומנהלי כספים רבים להקצות נתחים הולכים וגדלים למטבעות אחרים, מלבד הדולר.
הנהירה אל הפרנק יוצאת דופן על רקע הריבית הנמוכה של הבנק המרכזי השוויצרי, 0.25% בלבד, לעומת 4.5% בארה"ב ו-2.5% בגוש האירו. שווייץ גם חשופה לצעדים חריפים מצד הממשל האמריקאי הנוכחי בענייני סחר, עם מכסי מגן בגובה 31%, הרבה יותר מה-20% שהוטלו על מדינות האיחוד האירופי. לשווייץ יש עודף סחר של קרוב ל-40 מיליארד דולר מול ארה"ב, שכוללים את היצוא של תעשיית השעונים השוויצרית, מגזר טכנולוגיית הבריאות וגם גבינות ושוקולד. יותר מ-1.2 מיליארד דולר מתוך היצוא מקורם בקפסולות של נספרסו לשוק האמריקאי. כ-18% מהיצוא השוויצרי הולך לשוק האמריקאי.

ערעור מעמד הדולר
אבל מכסי המגן הללו הושעו למשך 90 יום על ידי הנשיא טראמפ והורדו ל-10%, ומה שנותר מהכרזת המלחמה האמריקאית, נכון לעכשיו, הוא בעיקר ערעור מעמדו של הדולר ובריחה של מי שמחזיקים במזומן למטבעות אחרים.
שווייץ, כלכלה יציבה המנוהלת באופן מעורר אמון כבר מאות שנים, קורצת במיוחד לאמריקאים. אומנם המערכת הבנקאית שלה, שהייתה בעבר שם נרדף ואטרקטיבי להעלמות מס ולתכנוני התחמקות מתשלום כבר אינה כזו - בלחץ אמריקאי - אך היא עדיין נתפסת כבטוחה יחסית למדינות אחרות.
בשבוע שעבר דווח בתקשורת האמריקאית על "זינוק" במספר האמריקאים העשירים המבקשים לפתוח חשבון בשווייץ "מטעמי ביטחון".
בדיווח שהופיע ב-CNBC צוטט פייר גבריס, מנהל חברת ייעוץ שוויצרית, שסיפר על "גל חדש" של אמריקאים שמבקשים לפתוח חשבון כחלק מ"דה-אמריקניזציה" של הפורטפוליו שלהם. "ראינו גל גדול של אמריקאים אחרי שאובמה נבחר", אמר גבריס לאתר האמריקאי, "ועוד אחד בעקבות מגפת הקורונה, וכעת המכסים גורמים לגל נוסף". הבנק השוויצרי Pictet אמר לאתר, כי חלה "עלייה משמעותית" במספר הבקשות לפתיחת חשבונות בנק בשווייץ מהסניף האמריקאי שלו.
מתעניינים בנדל"ן יוקרתי
במקביל, יזמי נדל"ן בשווייץ מדווחים על "עלייה ניכרת" במספר האמריקאים המתעניינים ברכישת נדל"ן יוקרתי בכפרי סקי כמו אנדרמאט. יזם נדל"ן מקומי באתר זה סיפר ל-FT על הכפלה של המקדמות שמשקיעים אמריקאים כבר שילמו על דירות נופש במקום, ועל יותר מ-1,200 פניות של משקיעים אמריקאים בנוגע לרכישת נדל"ן.
"ארה"ב היא מובילה ברורה, ואנחנו רואים גרף בצורת מקל הוקי (עלייה תלולה אחרי תקופה ארוכה של קיפאון, א' א') בששת השבועות האחרונים מצד משקיעים אמריקאים. הם מחפשים השקעות בטוחות בפרנק שוויצרי בשל האי-ודאות שנגרמת על ידי ממשל טראמפ", אמר מנהל פרויקט Andermatt Swiss Alps לעיתון הבריטי. בעוד שרוב עסקאות הנדל"ן בשווייץ מוגבלות לזרים ודורשות תקופות החזקה ארוכות כדי למנוע ספקולציה, הפרויקט באנדרמט הוחרג בשל היקפו, מה שמושך משקיעים זרים רבים אליו. גם דוח של חברת הייעוץ "הנלי ושות'" דיווח על עלייה של קרוב ל-100% במספר הפניות של עשירים אמריקאים המבקשים לבדוק אפשרות לקבלת אזרחות אירופית בשנים האחרונות.
מבחינת השוויצרים עצמם, הייסוף החד שחל במטבע שלהם מול הדולר, ובמידה פחותה גם מול האירו, הוא בעיה משמעותית. כשהפרנק השוויצרי התקרב לרמות דומות מול סל מטבעות משוקלל בסוף 2023, הזהיר הבנק המרכזי השוויצרי (SNB) מפני ההשלכות על היצוא, ומלחץ דפלציוני בתוך המדינה שיפגע בצמיחה, ורמז כי ייתכן שיתערב בשוק המט"ח כדי להביא לפיחות בערך המטבע.
כעת, אנליסטים סבורים כי הבנק יימנע מצעד כזה, בשל החשש להצטייר בעיניים אמריקאיות כמי שמבצעים מניפולציה מלאכותית בשער המטבע כדי לפגוע בארה"ב.
ממשל טראמפ הציב בראש רשימת ה"מכסים הלא-מוניטריים" את המניפולציה במטבע של מדינות כמו סין וטייוואן ונשבע להגביה את המכסים למי שינקטו מדיניות דומה.
קריאה להפחתת ריבית
לכן, יש מי שקוראים במדינה לבנק המרכזי לנקוט "צעד חירום" אחר ולהפחית עוד יותר את ריבית הבסיס בשוק, העומדת על 0.25% בלבד, אפילו בחזרה לטריטוריה שלילית שבה הייתה לפני גל האינפלציה הגלובלי ומגפת הקורונה ב-2022.
"הפחתה נוספת של הריבית על ידי ה-SNB ביוני הקרוב עשויה להפוך להכרחית, אם הפרנק השוויצרי לא ייחלש בהשוואה לרמות המסחר הנוכחיות", נכתב בסקירה שפרסם בנק UBS.
הבנק מעריך כי פתרון של העימות עם ארה"ב בסוגיית הסחר, עם זאת, ישיב את הפרנק השוויצרי לרמות נמוכות יותר מול הדולר. לפי סקירה של "בלומברג", ההערכות הן סיכוי של 60% להפחתה נוספת של הריבית במדינה ביוני הקרוב, ב-0.25%, מה שיביא אותה לרמה של 0%.
כאמור, החשש המרכזי במדינה הוא מאינפלציה שלילית שתפגע בצמיחה. "המשמעות של עוצמת הפרנק היא הגברה של הסיכון לאינפלציה של 0% או אפילו כניסה לטריטוריה שלילית", אמר כלכלן ב-USB לסוכנות הידיעות.
זו לא תהיה חריגה בהיסטוריה העדכנית של שווייץ, שידעה שתי תקופות ממושכות לפחות של דפלציה בעשור האחרון. העובדה כי הפרנק השוויצרי הפך לאטרקטיבי מתמיד כעת עבור משקיעים היא אתגר לבנק המרכזי, יותר מאשר ברכה לתושבי המדינה שיכולים כעת לטייל בחו"ל במחירים נמוכים מתמיד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.