לקוחות שניסו הבוקר (ה') לקבל שירותים בבנק הבינלאומי לא הצליחו לעשות זאת במשך מספר שעות. הסיבה היא שבמשך כ-40 דקות החשמל לא עבד במשרדי החברה, ולכן השירותים העיקריים של הבנק, החמישי בגודלו בישראל, הושבתו כמעט לחלוטין. תקלת החשמל גרמה לשיבושים בכספומטים, בסניפים, במחשבים ובאפשרות לסחור דרך הבנק בשוק ההון דרך מערכת המסחר של הבנק - דוכיפת.
● תקלה השביתה הבוקר את מערכות המסחר של מיטב ואי.בי.אי טרייד
● המסלקה הפנסיונית מאשרת: זו הסיבה לתקלות במערכת השבוע
טרם ידוע מה מקור התקלה, והנושא מתוחקר כעת. נכון לעכשיו, האפליקציה של הבנק עובדת והפעילות בסניפים חוזרת בהדרגה. להערכת הבנק, תוך זמן קצר כלל השירותים יחזרו לפעילות מלאה.
הבינלאומי נחשב לאחד הבנקים הפעילים ביותר בשוק ההון, הן במסחר עצמאי. גורם בשוק מציין כי "הבינלאומי הוא השחקן הכי גדול בתפעול קרנות הנאמנות ובקרב השחקנים בשוק במסחר באופציות". הנושא של האופציות חשוב במיוחד בימי חמישי כיוון שהוא היום בו פוקעות הכי הרבה אופציות, והיום הצטרפה אליו גם הפקיעה החודשית שהוא "היום הכי עמוס בחודש", כך שהמסחר בו היה גבוה במיוחד "שחקנים אכלו קש", מציין הגורם.
תגובת הבנק: "הייתה תקלת חשמל שבעקבותיה היו שיבושים במערכות שמיד לאחר תיקון התקלה התחילו לעלות ולהיפתח". בבנק דחו את הספקולציות בשוק ואת החשש שמדובר במתקפת סייבר.
"מי שעובד עם מערכת המסחר של הבנק, סובל"
גורם נוסף בשוק מציין כי למרות תגובת הבנק גם בשעה זו (צהריים, יום ה') התקלה בבנק הבינלאומי לא הסתיימה. "כל מי שעובד עם מערכת המסחר של הבנק, דוכיפת, סובל מזה. זה פוגע ב-90% מבתי ההשקעות. הם לא יכולים לראות גיוסים וגם לא לקנות ולמכור קרנות אלא רק בצורה טלפונית. זה כולל גם את היועצים בסניפים".
גם הרוחות ברשתות החברתיות זעמו על כך. כך למשל, אחד המשתמשים צייץ בטוויטר כי "תקלה רוחבית במערות המסחר של הבנק הבינלאומי שהחלה מהצפירה ותימשך עד הצהריים. מחדל". אחר הוסיף כי "אם אתם תוהים למה המסחר דליל החל מהבוקר - כל מי שסוחר דרך מערכת דוכיפת של הבנק הבינלאומי לא יכול להיכנס למערכת" ושלישי הוסיף "בבינלאומי כנראה לא שמעו על אל-פסק או שפשוט לא הרוויחו מספיק מיליארדים השנה. בושה".
מספר הלקוחות של הבנק הבינלאומי בתחום שוק ההון לא מפורסם. אך לאחרונה התחרות בתחום נושפת בעורפם של הבנקים כאשר הבינלאומי וגם דיסקונט מנסים לפתות משקיעים לעבור אליהם. הבינלאומי יצא במבצע של 20% הנחה בעמלות קנייה ומכירה בניירות ערך למי שמבצע מעל 100 פעולות בשנה. דיסקונט הציע לאחרונה פטור מעמלת קנייה ומכירה ופטור מלא מדמי ניהול ניירות ערך (דמי משמרת).
התביעה הייצוגית בדרך?
נזכיר כי רק לאחרונה היו עוד תקלות משמעותיות לסוחרים ומשקיעים בבורסה. הראשונה הייתה תקלה במערכת הנתונים FMR שמספקת שירותים לפלטפורמות המסחר העצמאי של בתי ההשקעות מיטב ואי.בי.אי, ואלה הושבתו לשעות ארוכות, דווקא ביום של דרמה בשווקים, בתחילת חודש מרץ האחרון.
בעקבות כך אף הגיעו בקשות לתביעות ייצוגיות כאשר אחת מהן הפנתה ל"עשרות תגובות זועמות ברשתות החברתיות. לפי כתב התביעה, "המענה הטלפוני שאליו הופנו הלקוחות היה עמוס באופן בלתי סביר בעליל ולמעשה לא זמין ללקוחות". לקוחות רבים נאלצו להמתין יותר מחצי שעה למענה וזמן נוסף לביצוע הפעולות: "רבים פשוט התייאשו או נאלצו לוותר".
חברת FMR שייכת לבעלי סלייס (SLICE), משפחות גולדברג וטוקטלי, שמחזיקות כל אחת ב-50% מהחברה. המערכת של FMR הפכה לדומיננטית מאוד - בחברה התגאו בכך ש-30% מנפח המסחר היומי בבורסה עובר במערכות שלה, ובעבר פרופ' דיוויד גילה, הממונה על ההגבלים העסקיים (רשות התחרות כיום), אף ניסה להכריז עליה כמונופול. כזכור, בפרשת סלייס נעלמו כספי חוסכים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, והיא נחשבת לאחת הפרשיות החמורות בתולדות שוק ההון בישראל.
תקלה נוספת התרחשה לאחרונה גם במערכת המסלקה הפנסיונית של סוכני הביטוח. כאן היה מדובר בתקלה כפולה. גם עדכון גרסה ושבועיים לאחר מכן תקלה במערכת FMR. "לא קיבלנו נתונים, ולכן לא היה ניתן לבצע פגישות, לצרף למוצרים פנסיונים או לנייד כספים", תיאר גורם בשוק את עוצמת הבעיה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.