הכתבה בשיתוף שגרירות הודו בישראל
הודו נמצאת בעיצומה של מהפכה כלכלית, שהופכת אותה לאחד מהשווקים הדינאמיים ביותר בעולם. עם צמיחה שנתית של כ-8.2% ותחזיות שממקמות אותה ככלכלה השלישית בגודלה עד 2028, המדינה ממצבת את עצמה ככוח כלכלי עולמי. במסגרת חזון "Viksit Bharat 2047" ("הודו המפותחת 2047"), של ממשלת הודו, המדינה ההודית מתחייבת להאצת פיתוח תשתיות וקידום שווקים פיננסיים מודרניים. זאת, תוך יצירת רגולציה מתקדמת ותנאים אופטימליים לעסקים בינלאומיים. יוזמות אלה לא רק מחזקות את כלכלת הודו, אלא גם מושכות חברות ומשקיעים זרים המחפשים נקודות גישה אסטרטגיות לשוק האסייתי הצומח. עבור משקיעים רבים, מדובר בהזדמנות להשקעה בשווקים מתפתחים עם פוטנציאל גדול.
אחד הפרויקטים המשמעותיים ביותר במסגרת זו הוא GIFT City - Guajarat International Finance Tech-City. מדובר באזור פיננסי בינלאומי ייחודי, שהוגדר כתחום פיננסי בניהול רגולטורי של הודו, אך תחת חוק ניהול המטבע הזר (FEM). מעמד זה מאפשר ביצוע עסקאות באזור - כלומר בהודו - בכל מטבע חוץ סחיר, ללא מגבלות על תנועות הון אשר מחייבות את תושבי המדינה. עד כה, הותר השימוש ב-15 מטבעות זרים, בהם דולר אמריקאי, לירה שטרלינג, אירו ועוד. מדובר במהלך אסטרטגי שנועד להתחרות במשיכת הון והעברתו למרכזים פיננסים גדולים בעולם כמו דובאי, לונדון וסינגפור. הוא מאפשר למשקיעים להיכנס להשקעות בהודו, אך תוך כדי שהוא מעניק להם חופש פיננסי אשר לא היה מתאפשר באזור הסחר הפיננסי של המדינה עצמה.
GIFT City מהווה בית למרכז הפיננסי הגלובלי הראשון בהודו (GIFT IFSC). המרכז המדובר הוקם מתוך מטרה להפוך ל-Hub פיננסי בינלאומי מוביל, המשלב בין היתרונות של שוק הודי דינאמי לבין תקנות ומערכות מס המותאמות לשחקנים גלובליים. כלומר אם עד כה משקיעים בינלאומיים רבים נאלצו לפעול מתוך מרכזים פיננסיים מחוץ להודו כדי לנהל השקעות במדינה, GIFT IFSC משנה עבורם את כללי המשחק.
ב-GIFT IFSC מציינים כי מאז הקמתו, החל המרכז למשוך גופים פיננסיים משמעותיים, כגון בנקים בינלאומיים, חברות ביטוח, קרנות השקעה וחברות פינטק. כיום פועלים בו למעלה מ-750 גופים פיננסיים, בהם 31 בנקים בינלאומיים, 80 חברות שוקי הון ו-140 קרנות גידור והשקעה. בנוסף, GIFT IFSC משמש כמוקד לפעילות בורסת הזהב הבינלאומית (IIBX), המאפשרת מסחר בזהב בכמויות גדולות, וממצבת את הודו כמרכז פיננסי משמעותי בזירת המתכות היקרות.
-
צילום: באדיבות GIFT City
-
צילום: באדיבות GIFT City
-
צילום: באדיבות GIFT City
-
צילום: באדיבות GIFT City
-
הדמיה: באדיבות GIFT City
ערך עסקי וחדשנות
GIFT IFSC לא רק מושך מוסדות פיננסיים, אלא גם הופך למוקד עולמי לחדשנות טכנולוגית. חברות פינטק, קרנות הון סיכון וסטארט-אפים רואים בו קרקע פורייה לניסויים והשקעות חדשות. סביבת המס שלו כוללת פטור ממס הכנסה למשך עשר שנים והקלות מס נוספות. בכך, היא מעודדת חברות לפתח מוצרים ושירותים פיננסיים חדשניים. כך, למשל, בחרו כ-55 חברות פינטק בינלאומיות להקים בו את מרכזי הפיתוח שלהן, תוך שילוב בינה מלאכותית, בלוקצ’יין וטכנולוגיות נתונים מתקדמות.
לפרטים נוספים על המרכז הפיננסי הגלובלי הראשון בהודו - GIFT City הקליקו>>
תחום נוסף שמושך עניין רב הוא ליסינג תעופתי וליסינג ימי. בעבר, חברות תעופה הודיות נאלצו לחכור מטוסים ממדינות אחרות כמו אירלנד. כעת, בזכות מסגרת רגולטורית מותאמת ותמריצים כלכליים, הפך GIFT IFSC למרכז חדש לליסינג תעופתי, כאשר 32 חברות בינלאומיות כבר רשומות בו.
תשתית ירוקה בתקנים בינלאומיים מחמירים
ב-GIFT IFSC מספרים כי מעבר להיותו מרכז פיננסי הוא גם דוגמה לשילוב של קיימות ועירוניות על פי קריטריונים מוקפדים שנקבעו במערב. כך, למשל, העיר מתוכננת כעיר ירוקה עם תקני בנייה מחמירים ומתחייבת לחיסכון של 25%-18% בצריכת האנרגיה. אחת מהטכנולוגיות החדשניות בה היא מערכת הקירור המרכזית המאפשרת חיסכון של 30%-40% בצריכת החשמל של מערכות מיזוג האוויר בכל הבניינים. בנוסף, מערכת למחזור מים מסייעת להפחית את הביקוש למים טריים, מפחיתה את בזבוז המשאבים ומשמרת קיימות סביבתית .
עוד מוסיפים שם כי GIFT City גם מוביל בגישה חדשנית לתשתיות. כל שירותי התשתית (חשמל, מים, גז ותקשורת) מרוכזים במנהרות תת-קרקעיות. מה שמונע את הצורך בחפירות ושומר על סביבה עירונית נוחה לתחזוקה. מודל זה מעניק לחברות הפועלות במקום יתרון משמעותי מבחינת נוחות ותפעול.
מצפים להצלחה פיננסית בדרך לשנת המאה
חזון "הודו המפותחת 2047" שנקבע על ידי ממשלת הודו, כאמור, שואף להפוך את המדינה לכלכלה מפותחת, חדשנית ובעלת קיימות עד שנת 2047 - שנת המאה לעצמאותה. החזון מתמקד בצמיחה כלכלית מהירה ושיפור תנאי המחיה לכלל האוכלוסייה, תוך שמירה על יציבות דמוקרטית ומדיניות כלכלית שקופה. הודו צופה כי התוצר המקומי הגולמי ( GDP ) שלה יגיע ל-35 טריליון דולר, כאשר התעשייה תגדל ל-25% מהתוצר. ההכנסה לנפש צפויה לפי נתוני הממשלה להאמיר עד פי תשעה לכ-22,000 דולר, והייצוא יצמח פי חמישה לכ-8 טריליון דולר. בנוסף, המדינה מציבה יעד של אפס פליטות פחמן עד 2070, תוך מעבר מסיבי לאנרגיות מתחדשות והשקעה של כ-10 טריליון דולר בטכנולוגיות ירוקות.
עם גידול מהיר בפעילות העסקית, חיזוק תשתיות פיננסיות ורגולציה חדשנית, GIFT City יכול להוות אלטרנטיבה מעניינת למרכזים פיננסיים מסורתיים בעולם. נראה כי חברות פיננסיות בינלאומיות כבר מבינות את הפוטנציאל שלו. עם יותר מ-750 גופים רשומים, המרכז הופך במהירות ליעד מרכזי להשקעות בינלאומיות.
בשורה התחתונה, משקיעים שמחפשים גישה לשוק ההודי, לצד סביבה רגולטורית ידידותית ומערכת מס תחרותית שמאפשרת להם הטבות ביחס למקומות אחרים בעולם, יכולים למצוא ב-GIFT City וב-GIFT IFSC יעד משמעותי לפיתוח פעילותם. הודו, עם התחייבותה לצמיחה פיננסית ושיפור האקלים העסקי, מציעה אפשרות מעניינת להשקעה פיננסית. ייתכן שעכשיו זהו הזמן המתאים להיכנס לתמונה.
לפרטים נוספים על המרכז הפיננסי הגלובלי הראשון בהודו - GIFT City הקליקו>>