פרוייקט מיוחד של "גלובס": מה המצע הטכנולוגי של המפלגות המובילות?

את המצע הביטחוני והכלכלי של המפלגות אנו מכירים היטב, אך מה הן מתכננות בתחום ההיי-טק והאינטרנט? ומה עשו המפלגות המובילות בכנסת היוצאת?

כמה עוד אפשר להתייחס ברצינות לדבר הזה שנקרא "מצע"? למרות ירידת קרנו, למרות שבמקרים רבים הוא באמת לא שווה את הנייר עליו נכתב, יש בו להציג את ה"אני מאמין" של כל מפלגה. ואם נדמה לנו שאנו מכירים בבירור את עמדות המפלגות המובילות בנושאי ביטחון וכלכלה, הרי שכאשר הדבר נוגע לתחום הטכנולוגיה וההיי-טק, הדברים ברורים מעט פחות.

המפלגות המובילות בישראל על-פי הסקרים - ליכוד, קדימה, העבודה, ישראל ביתנו, ש"ס והתנועה החדשה מרצ - התבקשו במסגרת פרויקט מיוחד של "גלובס" להשמיע את המצע העתידי שלהן. לא מפתיע שהתוכניות העתידיות הן תמיד נפלאות וחסרות מעצורים ומגבלות תקציביות. דוגמה לכך היא העובדה ש"עיבוי תקציבי מו"פ", הוא מנטרה שכיחה יחסית במצעים, עם או בלי קשר לתוכניות החדשות להגדיל את תקציב המדען הראשי בתמ"ת במאות מיליוני שקלים.

בנוסף, ביקשנו מהמפלגות בישראל לשמוע על היפוכו של המצע - כלומר, לקבל מהן רשימה של פעולות וצעדים אותם נקטו בקדנציה הנוכחית, בכנסת ה-17. שלא במפתיע, הרשימה כאן קצרה יותר במקרה הטוב, ולא קיימת במקרה הפחות טוב.

הפספוס הטכנולוגי

המצע הטכנולוגי אמור לעניין את כולנו, לא רק את אנשי הטכנולוגיה וההיי-טק: מה הם חושבים על שיתוף קבצים? על WiMax? על צנזורה של אתרים? על זיהוי ביומטרי? על שקיפות טכנולוגית של משרדי הממשלה? אלא ש"מצע טכנולוגי" כמעט שלא מופיע במצעי המפלגות באתרי האינטרנט של המפלגות. זה לא נראה להם נושא מספיק חשוב, למרות שאם ללמוד מהדוגמה של מעבר לים, מברק אובמה נשיא ארה"ב החדש, הרי שהנושאים הקשורים לאינטרנט, לנייטרליות הרשת והגישה שלו לנושאי תקשורת היו חשובים מאוד לבוחרים, בעיקר הצעירים שבהם. (ראו מסגרת).

במקרים היותר טובים, למשל אצל מפלגת העבודה, יש התייחסויות מרומזות לנושא. במקרים הפחות טובים, כמו אצל ש"ס, הנושא כמעט שאינו קיים. אבל מה שיפה בתקופת בחירות הוא שהמפלגות מנסות להתחרות על כל קול. ולכן, משפנה "גלובס" למפלגות, חלקן אצו-רצו לחבר מצע שכזה (ראו טבלה). אחת היחידות שבאופן וולונטרי לחלוטין חיברה מצע טכנולוגי שכזה היא התנועה הירוקה-מימד. היא הפיקה מסמך ארוך ומפורט, "שיתוף פעולה של כמה תומכים של התנועה", אומר ניר הירשמן, דובר המפלגה. "הם מבינים את ההשפעה של הטכנולוגיה על הדמוקרטיה, כמו במקרה של חוק המאגר הביומטרי. מעבר לזה גם חשובים נושאים כמו נייטרליות הרשת והקוד הפתוח".

הירשמן מסביר מה הקשר של התנועה למצע זה ותוך כדי מבקר את המפלגות האחרות: "אנחנו ירוקים במובן הרחב, מה שנקרא 'ירוק אירופי', כלומר גורסים שסוגיות ירוקות שלובות בנושאי חברה, חינוך ודמוקרטיה. לכן הוצאנו ניירות עמדה בנושא. מפלגות רבות אחרות מפספסות כאן משהו חשוב, כי בנושא הזה בדיוק נמצא האיום על זכויות הפרט של כולנו".

בנוגע לפעילות בעבר, המעניין הוא שדווקא המפלגות מהן היינו מצפים שיוכלו לספר רבות על פעילותן בכנסת בקדנציה האחרונה בתחום הטכנולוגי - קדימה וש"ס - לא עשו כן. בקדימה, שעמדה בראש הממשלה בכנסת הנוכחית, הסתפקו בשליחת המצע. מוזר קצת שהמפלגה רואה עצמה כאופוזיציה: עם תוכניות רבות וטובות לעתיד, אבל בלי רצון או יכולת לספר על מה שעשתה עד כה.

מבחינת המצע של המפלגה, בולטת במיוחד ההבטחה להגדלה משמעותית של תקציב המדען הראשי בתקציב 2009 והרבה יותר חשוב מזה - הבטחה להקמת "קרן יוזמה 3" בהיקף של מיליארד שקל, שמתוכם תשתתף הממשלה בכ-200 מיליון שקל.

מה שכן, אולי יש בכך נחמה, האתר של קדימה יותר היי-טקי משל המתחרים ויש בו אופציה להעלות שאלות בפני יו"רית המפלגה, ציפי לבני. בין השאר היא גם עונה על עמדותיה בנושאי היי-טק ומדברת על הצורך בנקיטת מאמץ להשבת מדענים לישראל, על החשיבות בחזרה לחינוך טכנולוגי וגם על עיבוי תקציבי המו"פ.

הקשר בין דת וטכנולוגיה

העובדה שש"ס לא מפרטת מה עשתה עד כה היא מטרידה במיוחד. על-פניו, קל לשאול: "מה למפלגה חרדית ולטכנולוגיה?" אבל, ש"ס לוקחת חלק פעיל מאוד בפעילות הממשלתית ובקדנציה הנוכחית היה לה את החלק המרכזי ביותר בתחום ההיי-טק: שר מטעמה, אריאל אטיאס, עמד בראש משרד התקשורת, ויו"ר המפלגה, אלי ישי, עמד בראש משרד התמ"ת, שאחראי על המדען הראשי. לכן מפתיע שהיא היחידה מבין המפלגות אליהן פנה "גלובס" שלא פירטה את פעילותה בכנסת ה-17 ואף לא סיפקה מצע מפורט לכנסת ה-18.

ש"ס מציינת באתר האינטרנט שלה כי המצע האמיתי מבחינתה הוא התנ"ך, אך לצד זה היא מפרטת גם את עמדותיה בנושאים אקטואליים מעט יותר. כך, בתחום הטכנולוגי, מצוטט הפסוק מספר ישעיהו "קול קורא במדבר, פנו דרך ה' ישרו בערבה מסילה לאלוקינו. כל גיא ינשא וכל הר וגבעה ישפלו, והיה העקוב למישור והרכסים לבקעה". ובלשון ימינו, מובא פירוש ש"ס העדכני לפסוק: "מיקוד החוק לעידוד השקעות הון לצורך הקמת ומעבר של מפעלים עתירי ידע וטכנולוגיות מתקדמות בישובי הפריפריה".

בליכוד מציגים את המצע שנראה הכי מעשי: צעדים מדידים שניתן יהיה לבחון האם התבצעו. כמו: חיבור אינטרנט נרחב, ריסון חקיקתי באינטרנט, הקמת כיתות לימוד חכמות ו-eDemocracy - שילוב הטכנולוגיה במאבק לשיפור איכות השלטון ושקיפות נבחרי הציבור. אם הסקרים יתממשו ומפלגת הליכוד תוביל את הקואליציה, נדמה שכדאי לגזור ולשמור את החלק הזה בטבלה. עוד נשוב ונראה אם נתניהו והליכוד עמדו בהבטחותיהם.

מי שמופקד על עיקר הפעילות בתחום וגם מסביר אותה מטעם ישראל ביתנו הוא ח"כ אלכס מילר. למילר עצמו רקע טכנולוגי ("סיימתי תואר בהנדסת אלקטרוניקה והוראה באורט. אחר-כך הייתי גם מורה לאלקטרוניקה"). בכנסת הוא הקים שדולת היי-טק, שמנסה לראות, בין היתר, איך לעודד חברות היי-טק שלא לעזוב לחו"ל, גם באמצעות הפחתת מיסים.

נושא אחר שהוא מנסה לקדם נוגע לבעיית הביורוקרטיה, שלדבריו, נתקלים בה בוגרי לימודי הנדסה מכיוון שאת התואר הם מקבלים מהמועצה להשכלה גבוהה ואת אישור המהנדס בפועל (פנקס מהנדס) הם מקבלים ממשרד התמ"ת. "זה תוקע את הצעירים שלנו", הוא מתרעם ויורד לרזולוציה נמוכה במיוחד.

מילר מזכיר הצעות חוק נוספות בהן עסקה המפלגה ומקרה אחר שלדבריו עזר לקידום ההיי-טק: עמדתו השוללת של ח"כ סטס מיסז'ניקוב בהיותו יו"ר ועדת כספים, לגבי העלאת שווי השימוש ברכבי הליסינג, הטבה ממנה נהנים רבים מעובדי ההיי-טק.

זכויות אזרח בעידן המודרני

מפלגת העבודה לא שלחה מצע היי-טקי במיוחד ובמצעה הכללי ניתן למצוא סיסמאות בגובה 30 אלף רגל בנוסח: "קידום הפוטנציאל הכלכלי הגלום בישראל בתחום הכלכלה הירוקה", לצד רעיונות סבירים, שמעניין לראות איך יבוצעו, דוגמת: "הכנת תוכניות לבלימת בריחת המוחות והחזרת מדענים ישראליים מחו"ל".

ברמת הפעילות, ראוי לציין את פעילותו של שר התשתיות בנימין בן-אליעזר בתחום הירוק, ובכלל זה מכרזים שיצאו להקמת 3 תחנות כוח סולארית בנגב וקידום פתרונות התפלה.

אצל התנועה החדשה מרצ, הדגש הוא על נקודות הממשק של הטכנולוגיה עם פגיעה בזכויות האזרח וכך המפלגה היא נגד "חוק האח הגדול" ונגד פגיעה בחופש הביטוי באינטרנט למעט מקרים חריגים, ובעד זכויות יוצרים של אמנים ותמיכה בפתרונות ירוקים. גם בהצעות החוק שהעלתה הסיעה בכנסת האחרונה חוזרים נושאים אלו.

התחום הביטחוני והתחום הכלכלי הם אלו שנמצאים היום בקדמת הבמה מבחינת הבוחרים, אבל גם המצע הטכנולוגי מעיד על פתיחותן של המפלגות לאינטרנט, לחופש הביטוי, לעידוד מו"פ ולסיוע במימון של מיזמי היי-טק. העמדה של המפלגות כלפי חוק המאגר הביומטרי (שמכונה "חוק האח הגדול") לא צריכה לעניין רק את אנשי הטכנולוגיה, אלא את כל מי שגר בישראל.

הליכוד

פעילות בכנסת היוצאת (ה-17)

תיקון להצעת חוק חופש המידע שיסייע לאזרחים לדעת את זכויותיהם, מיכאל איתן

תיקון הסדרי אכיפה להצעת חוק חופש המידע, מיכאל איתן, עם דוד טל, קדימה

הצעת תיקון לחוק ניידות שירות דואר אלקטרוני, גלעד ארדן עם רונית תירוש, קדימה

פעילות בכנסת הבאה (ה-18) - מצע

ריסון חקיקתי והעדפת הסדרה עצמית בכל הקשור לאינטרנט

הרחבת חוק חופש המידע

עידוד חקיקה למתן תוקף למרכיבים של סחר אלקטרוני

הגברת הנגישות של האוכלוסייה לרשת

פיתוח מרכזי להב"ה ע"פ התחייבות האוצר להקמת 100 מרכזים

הקמת ספרייה דיגיטלית שתכלול את מידע לתלמיד

הקמת כיתות טכנולוגיות

פיתוח שירותים דיגיטליים לאזרח על בסיס קוד פתוח

eDemocracy: שילוב טכנולוגיה לשיפור איכות השלטון

קדימה

פעילות בכנסת היוצאת (ה-17)

המפלגה סירבה למסור פרטים

פעילות בכנסת הבאה (ה-18) - מצע

הגדלת תקציבי המדען הראשי בתקציב 2009

יצירת קרן יוזמה 3, כאשר הממשלה תשתתף ב-200 מיליון שקל, מתוך השקעה של כמיליארד שקל

צמצום הפער הטכנולוגי בדרך לשוויון

מאמץ לכינון והקמה של מערכת חינוך מקצועית-טכנולוגית

הרחבת התחרות בשוק הסלולר והטלפוניה ובתשתית תקשורת רביעית בשיטת WiMAX או אחרת

השקעה בתשתיות מחשוב בפס רחב, במסגרת תוכנית ריאלית להשקעה בתשתיות בתקופת המשבר הכלכלי

מתן אפשרות להורים למנוע מילדיהם חשיפה לאתרים פלילים או פוגעניים

העמקת הממשל האלקטרוני ויכולת האזרחים לקבל מידע במסגרת רפורמה במגזר הציבורי

המשך קידום תהליך הזיהוי הביומטרי תוך הקפדה על שמירה על זכויות הפרט

עבודה

פעילות בכנסת היוצאת (ה-17)

תחת שר התרבות גאלב מג'אדלה, הוקם מרכז לתאי גזע

ישראל הצטרפה כחברה נילווית לתוכנית המו"פ של האיחוד האירופי והוחל במו"מ לשת"פ עם סוכנות החלל האירופית ESA

משרד התשתיות בראשות בנימין בן אליעזר, הוציא 3 מכרזים להקמת תחנות כוח סולאריות בנגב; הוסדרו התקנות שמאפשרות הצבת לוחות סולאריים ביתיים

אושרה הצעת בן-אליעזר לתקציבים להקמת מתקני התפלה, הוחל בהקמת מכונים לטיהור שפכים, התקבל תקציב של מיליארד ש' להשבת קולחין

תיקון של איתן כבל בחוק מידע גנטי, שאפשר לחייב גברים בבדיקת אבהות גנטית

הגדלת תקציב המדען הראשי

פעילות בכנסת הבאה (ה-18) - מצע

השקעות במו"פ: ביוטק, ננו-טכנולוגיה, מחשוב ותקשורת ואנרגיותמתחדשות

תוכניות לבלימת בריחת מוחות והחזרת מדענים ישראליים מחו"ל

קידום פוטנציאל הכלכלה הירוקה

ישראל ביתנו

פעילות בכנסת היוצאת (ה-17)

ח"כ אלכס מילר הקים שדולת היי-טק בכנסת

הצעת חוק להקמת מועצה להכשרה מקצועית

הצעת חוק של 7 ח"כים מישראל ביתנו וח"כ אמנון כהן מש"ס, לתיאום בין התמ"ת למל"ג בנוגע לאישורי ההסמכה למסיימי לימודי הנדסה

פעילות בכנסת הבאה (ה-18) - מצע

קידום ישראל כיעד אטרקטיבי להשקעות זרות על-ידי תגמול משקיעים זרים, לרבות הקלות במיסוי, השתתפות בהקמת מפעלים, תמריצים למעסיק בעבור כל מועסק ופישוט הליכים ביורוקרטים, בדגש על פישוט הליכי אישורים לתכנון ובנייה

עידוד חינוך טכנולוגי

הגדלת תקציב המו"פ של המדען הראשי בתמ"ת

התנועה החדשה מרצ

פעילות בכנסת היוצאת (ה-17)

הצעת חוק לאיסור ניהול בית בושת באינטרנט של זהבה גלאון

הצעת חוק לעידוד השימוש בטכנולוגיות תאורה יעילות של גלאון עם גלעד ארדן, ליכוד

הצעת חוק למניעת ומעקב באמצעות הסלולרי, של גלאון

הצעת חוק להצגת שם חברה באמצעות טלפון או דואר אלקטרוני, של גלאון

הצעת חוק חתימה אלקטרונית לבעלי מוגבלויות של רן כהן, ומיכאל איתן, ליכוד

פעילות בכנסת הבאה (ה-18) - מצע

אין לפגוע בחופש הביטוי ברשת אלא במקרים חריגים ובלתי חוקיים

למצוא מענה לפגיעה בהכנסות אמנים ויוצרים, מטכנולוגיות חדשות

התקדמות עם טכנולוגיות ביומטריות תהיה כפופה למתן מענה לחשש מפגיעה בפרטיות וחירויות הפרט

תמרוץ כספי לחברות טכנולוגיות על-ידי הקלות במס

תמריץ כספי לחברות שמקדמות אנרגיה נקייה ופיתרונות מתקדמים של מחזור, טיפול בפסולת ושימוש חסכוני במים

תמיכה במיסוי על טכנולוגיות מזהמות

התנגדות לחוק המאגר הביומטרי

העברת האתרים הממשלתיים לסטנדרט נגישות משופר

כיסוי תשתיות ארצי לגישה חופשית לאינטרנט, באמצעות טכנולוגיות WiMAX