שנת 2025 רק התחילה, ומניית חברת הטכנולוגיה הישראלית ארבה רובוטיקס , חברת אוטוטק שהוקמה ומנוהלת על ידי היזם קובי מרנקו, שסיימה את 2024 במחיר של 1.86 דולר, נסחרת כעת במחיר של 4 דולר. מאז השפל שאליו צנחה בנובמבר, כבר טיפסה ארבה ב-148%, עלייה שעיקרה הגיע בתחילת שבוע המסחר הנוכחי: מניית ארבה זינקה ביום שני ב-52.1% במחזור מסחר גבוה יותר מפי 300 מהממוצע במניה. זאת, על רקע דיווח על שיתוף פעולה עם ענקית השבבים אנבידיה .
● המניה קפצה בציפייה: מנכ"ל אנבידיה חשף הלילה שורה של מוצרים חדשים
● בזכות הסכם עם אנבידיה: הישראלית שזינקה בחדות בוול סטריט
ארבה אינה הראשונה שנהנית מ"אבק הכוכבים" של ענקית השבבים. רק השבוע עוד חברת אוטוטק ישראלית דיווחה על שיתוף פעולה עם אנבידיה - אינוויז , והמניה במסחר המוקדם ביום שלישי זינקה ב־29%, ולפני קרוב לשנה, חברת הטכנולוגיה הישראלית Beamr הודיעה על מהלך דומה, ומנייתה עלתה כמעט פי שמונה תוך שלושה ימי מסחר.
בהמשך, אנבידיה פרסמה לראשונה דיווח רבעוני על החזקות שלה במניות הנסחרות בוול סטריט. פורטפוליו ההשקעות שלה כלל אז חמש מניות - וכולן זינקו בשיעורים דו-ספרתיים ואף תלת-ספרתיים בימים שלאחר פרסום הדיווח. אחת מהן היא Nano-x הישראלית, מתחום ההדמיה הרפואית, שזינקה ביומיים שלאחר אותו דיווח בפברואר שעבר ב-104%, אחרי שנודע שאנבידיה מחזיקה בשיעור זניח במניותיה. למעשה, אנבידיה כלל לא השקיעה ישירות בננוקס, אלא הייתה משקיעה מוקדמת בזברה טכנולוגיות באמצעות קרן השקעות שלה, וב-2020 זברה התמזגה לתוך ננוקס.
נראה שבכל המקרים הללו המניות נהנות ממומנטום חיובי בזכות "חותמת אישור" של אנבידיה, בניהולו של המייסד ג'נסן הואנג. אנבידיה נתפסת בשוק כמובילת התעשייה, וכמי שהתפתחות ה-AI מבוססת במידה רבה על שבבים שלה. מהפכת ה-AI הובילה לעלייה מסחררת גם בתוצאות אנבידיה וגם במנייתה, שזינקה בשנתיים האחרונות כמעט פי עשרה, למחיר שמשקף לחברה שווי של 3.66 טריליון דולר (שנייה רק לאפל בשווי השוק).
לא רק ישראליות
אגב, לא רק חברות ישראליות נהנו מ"פרמיית אנבידיה". גם מניותיהן של חברות מעבר לים זינקו, לאחר שנודע כי הן מוחזקות גם על ידי אנבידיה, בהן חברת הביורפואה האמריקאית Recursion Pharmaceuticals, שקפצה ב-20%, חברת אוטוטק בשם TuSimple, שקפצה ב-65%, חברה לזיהוי קול - SoundHound AI - שטיפסה ב-69% וכן ענקית שבבים נוספת בפני עצמה, חברת ARM מבריטניה, שהונפקה ב-2023 ומנייתה עלתה עוד לפני הדיווח של אנבידיה.
מניות נוספות שקפצו בחודשים האחרונים בזכות הקשר לאנבידיה הן Serve Robotics ו-Applied Digital האמריקאיות. ביולי, אנבידיה דיווחה על החזקה ב-Serve Robotics, שפוצלה בעבר מ-Uber, ומפתחת רובוטים מבוססי AI למשלוחים. בתגובה זינקה המניה ב-257% בשלושה ימי מסחר. בספטמבר השתתפה אנבידיה בסבב השקעה ב-Applied Digital, ספקית פתרונות לתחום ה-AI, והמניה זינקה ביום הדיווח ב-66%.
דוגמה נוספת, מהימים האחרונים, היא של Cerence AI, שעוסקת בתחום זיהוי הקול. היא הודיעה ביום שישי על הרחבת שיתוף פעולה קיים שיש לה עם אנבידיה, ובתגובה מנייתה זינקה בשני ימי המסחר מאז ב-155%.
האם המומנטום מחזיק?
אך האם לאחר ההתלהבות הראשונית של המשקיעים מהקשר לאנבידיה, המומנטום נמשך? התשובה אינה חד-משמעית וברור שגורמים רבים נוספים משפיעים על מחירי המניות מלבד אנבידיה. בכל אופן, בחלק מהמקרים, המחירים שאליהם זינקו המניות בעקבות הדיווח על הקשרים שלהן עם אנבידיה לא החזיקו לאורך זמן.
בימר הישראלית, לדוגמה, נסחרת היום בשווי של 72 מיליון דולר - גבוה משווייה לפני הדיווח על שיתוף הפעולה עם אנבידיה, אך נמוך בכ-70% מהשיא שאליו זינקה בימים שלאחר הדיווח. עם זאת, החברה השכילה לנצל אז את המומנטום במניה ולבצע גיוס הון מהיר של 12 מיליון דולר, ששיפר את המאזן שלה. גם ננוקס נסחרת היום בשווי נמוך מזה שהגיע בעקבות ההתלהבות מהחזקת אנבידיה, והיא ירדה בכ-23% מאז. Recursion, שזינקה באותה תקופה מסיבה זהה, איבדה 37%.
מנגד, מניות Serve Robotics, אפלייד דיגיטל ו-SoundHound המשיכו לטפס גם אחרי ההתלהבות הראשונית מנושא אנבידיה. גם ARM נסחרת במחיר גבוה יותר, שמשקף לה שווי של כ-156 מיליארד דולר - יותר מפי שלושה מההנפקה ב-2023.
החוזה של ארבה
מקרי המבחן הבאים יהיו כאמור אלה של מניות ארבה רובוטיקס ואינוויז. הקפיצה במחיר הביאה את שווי השוק של החברה הישראלית ל-341 מיליון דולר, קצת יותר משלוש שנים אחרי שמוזגה ל-SPAC לפי שווי של כחצי מיליארד דולר.
ארבה מפתחת שבבים לרדארי הדמיה לרכב. החיישן שלה מספק תמונה ברזולוציה גבוהה, ומתאים בשל כך ליישומים הקשורים לבטיחות וגם לעולם הרכב האוטונומי. הדיווח על שיתוף הפעולה עם אנבידיה פורסם במסגרת תערוכת הטכנולוגיה השנתית CES, שנערכת בימים אלה בלאס וגאס. לפי הדיווח, שיתוף הפעולה נועד לשיפור מיפוי הנתיב הפנוי ויכולות מבוססות AI.
בחברה ציינו ששילוב הרדאר של ארבה ופלטפורמת המחשוב לרכב של אנבידיה מאפשר עיבוד מהיר וחזק של AI המשפרת את מיפוי הנתיב הפנוי לנהיגה - ויאפשר נהיגה "ללא ידיים" ויישומי בטיחות בזמן אמת. בהודעה ציינה ארבה שהרדאר שלה מציע רזולוציה גבוהה במיוחד, שמאפשרת זיהוי מדויק של אובייקטים בסביבה עירונית ובכבישים מהירים בתנאי סביבה מאתגרים, והטכנולוגיה משפרת משמעותית את יכולות הזיהוי של מכשולים קטנים, ללא התראות שווא. מרנקו ציין שהחברה "פועלת להגדיר מחדש את תחום בטיחות הרכב", וכי היא מקדמת את החזון של נהיגה בטוחה ללא תאונות דרכים, ובסופו של דבר, של הרכב האוטונומי.
ההודעה לא רק הקפיצה את מניית ארבה לשווי שבו לא נסחרה זה שנה וחצי, אלא גם קירבה אותה מאוד לסכום של 103 מיליון שקל שצפוי להיכנס לקופתה. לפני מספר חודשים, ארבה ביצעה הנפקת אג"ח להמרה בבורסה בת"א, ובהתאם לתשקיף, הכסף הועבר לנאמנות ונקבע שיועבר לחברה עם קיום שני תנאים מתלים עד סוף מרץ 2025: החברה תזכה במכרז או חוזה לאספקת מוצריה לאחד מיצרני הרכב המובילים, וגם ממוצע שערי הנעילה של מנייתה בנאסד"ק במשך 30 ימי מסחר רצופים לא יפחת מ-3.1 דולר, ומחזור המסחר המצטבר לא יפחת מ-300 אלף מניות ליום.
ביולי הודיעה ארבה שנבחרה על ידי אחד מיצרני הרכב הגדולים לפיתוח רדאר ההדמיה, מה שקידם את התנאי הראשון, אך מחיר המניה היה רחוק מהסף הנדרש עד העלייה השבוע. בזכות מחזור המסחר העצום במניה, היא עמדה בתנאי של מחזור המסחר המצטבר, כך שהיא לא תידרש לחכות ל-30 יום. למרות שהתנאים לא מולאו במלואם, ייתכן שלמחזיקי האג"ח יהיה תמריץ כלכלי שהכסף יועבר מהנאמנות לחברה, והם יוכלו להמיר את האג"ח למניות ארבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.