הוא היה נהג אמבולנס בישראל והפך לשורטיסט הכי מסוכן בוול סטריט. למה הוא פורש?

בתוך 7 שנים ניית'ן אנדרסון השיג את מה שרבים יכולים רק לחלום עליו • הוא הפך מאנליסט אנונימי למייסד ומנכ"ל של אחת מחברות המחקר והשורט המפורסמות בעולם • הוא חשף אי־סדרים ושחיתויות בחברות ענק, זעזע כמה מהמיליארדרים החזקים בעולם, ועשה מזה מיליונים בשוק האופציות • בשבוע שעבר אנדרסון הכה את השוק בתדהמה כשהודיע על פרישה ובענף מנסים להבין את ההחלטה

ניית'ן אנדרסון / איור: גיל ג'יבלי
ניית'ן אנדרסון / איור: גיל ג'יבלי

בשבוע שעבר קיבלו לקוחות חברת ההשקעות Hindenburg Research מייל מפתיע ממייסד החברה, ניית'ן אנדרסון. "החלטתי לפרק את הינדנבורג ריסרץ'", כתב להם אנדרסון, והסביר כי ההחלטה התקבלה אחרי שהסתיים מאגר הרעיונות עליו עבדו, והיום הזה הגיע - פחות מעשור לאחר שאנדרסון הקים את החברה.

מנכ"ל הבנק הגדול בעולם מזהיר: "שוק המניות האמריקאי מנופח"
WSJ | הוא מרוויח מיליארדים מהביטקוין, וסוחף אחריו את וול סטריט
שבע המופלאות של טראמפ: המניות שהמריאו מאז יום הבחירות בארה"ב

הינדנבורג היא חברת השקעות פרטית מניו יורק, שהוקמה ב־2017 ומתמחה בהשקעות שורט על בסיס מחקרים שהיא עורכת. שם החברה מבוסס על אסון ספינת האוויר הינדנבורג ב־1937, אסון שניתן היה למנוע והתקבלו בגינו אזהרות, ולפי החברה, הם מחפשים "אסונות מעשי ידי אדם בשוק", לפני שימשכו קורבנות תמימים.

ניית'ן אנדרסון 

אישי: בן 40, גדל בקונטיקט וכיום מתגורר בניו יורק
מקצועי: מייסד ומנכ"ל חברת המחקר הינדנבורג שנסגרת בימים אלו. החברה מפרסמת דוחות על אי־סדרים וחשש להונאות בחברות ציבוריות ומבצעת עליהם שורט
עוד משהו: לפי פרסומים אנדרסון היה נהג אמבולנס בישראל, מה שלדבריו הקנה לו ניסיון בחשיבה ופעולה תחת לחץ קיצוני

"טלטלנו כמה אימפריות שהיו צריכות ניעור"

ב־7 שנות פעילות, הינדנבורג בנתה מוניטין של חברת השורט המפורסמת והמסוכנת בעולם. היא חיפשה חברות עם אי־סדרים חשבונאיים, "שחקנים בעייתיים" בהנהלה, עסקאות בעלי עניין שלא מדווחות כראוי, דיווח לקוי ועוד.

החברה הצליחה לטלטל כמה מהחברות הגדולות בעולם, בהן Icahn Enterprise של קארל אייקן, קבוצת אדאני ההודית, סופר מיקרו  וטוויטר. גם אורמת  ואופקו , חברות דואליות שנסחרות גם בת"א "זכו" בעבר לדוחות שליליים מהינדנבורג. הכוח של אנדרסון בשוק היה עצום. אנדרסון עצמו מספר שההשפעה של הינדנבורג הייתה מעל ומעבר למה שדמיינו שאפשר בכלל. כמעט 100 אנשים הואשמו (אזרחית או פלילית) בתרומה חלקית של העבודה של הינדנבורג, "כולל מיליארדרים ואוליגרכים", אמר אנדרסון. "טלטלנו כמה אימפריות שהיו צריכות ניעור".

המחקרים של הינדנבורג לא היו לשם שמיים. כשנמצאה חברה מתאימה, הינדנבורג נכנסה לפוזיציית שורט בה, כלומר הימרה נגדה, ופרסמה את המחקר שלה בדוח מפורט. פוזיציית שורט מאפשרת למשקיע לייצר לעצמו רווח מירידה בנייר ערך. הסוחר מקבל את הנייר מבעליו בהשאלה, מוכר אותו בשוק, ולאחר מכן רוכש אותו שוב כדי להחזירו לבעלים. אם כפי שהעריך הנייר ירד בינתיים, הוא מרוויח משום שמכר במחיר יקר יותר מזה שקנה. עם זאת, לשיטה יש סיכון משמעותי מכיוון שאם הנייר עלה, הסוחר חשוף להפסד שגדל ככל שהמחיר עולה.

אבל לתעשיית מחקרי השורט יש גם מחיר. במקרים רבים השורטיסט עושה תחקיר נרחב על החברה אך לא פונה אליה, והנהלת החברה מגלה על קיומו של הדוח רק כשהוא מתפרסם בתקשורת. כך, החברה נקלעת לסחרור יקר של שאלות נוקבות ממשקיעים, ולעיתים גם בדיקה מצד ה־SEC (רשות ניירות ערך של ארה"ב). גם אם מתברר שהחברה התנהלה באופן תקין, הנזק כבר נעשה, ונדרשים לא מעט משאבים כדי להתאושש ממנו.

הדוחות המפורסמים של אנדרסון

החברה הישראלית, המיליארדר שאיבד חצי מההון, והסיבוב על אילון מאסק

אדאני

הדוח: לפני שנתיים פורסם דוח ראשון של הינדנבורג על קבוצת אדאני, קבוצת תשתיות הודית שמחזיקה גם בבעלות על נמל חיפה. לטענתם, גאוטם אדאני מקדם את "ההונאה התאגידית הגדולה ביותר בהיסטוריה", הקבוצה בראשותו מייצרת מניפולציות והונאות חשבונאיות ושווי החברות בקבוצה מנופח ויש להן פוטנציאל ירידה של 85%. החברה קראה לאדאני לתבוע אותה אם הפרסום לא מדויק.

התוצאה: תוך זמן קצר ירד שוויה של אדאני בעשרות אחוזים. הדוח ייצר כותרות ענק בהודו, והפגנות. שנתיים אחרי, המניה טרם חזרה לרמות של טרום הדוח. גאוטם אדאני שהיה קודם האיש העשיר ביותר באסיה, איבד את התואר, והונו נאמד היום ב־58.5 מיליארד דולר על ידי פורבס, לעומת 90 מיליארד דולר ב־2022.

סופר מיקרו

הדוח: אחת המניות הלוהטות בוול סטריט בתחילת 2024 הייתה סופר מיקרו קומפיוטר מתחום ה־AI, אך אחרי עלייה של מעל 1,000% במניה היא התחילה להיחלש - ואז ספגה דוח מהינדנבורג שהפיל אותה עוד יותר. לפי הינדנבורג, יש "דגלים אדומים בוהקים" בדוחות החברה, עסקאות שלא דווחו עם גורמים קשורים, הפרות תקנות ייצוא וכשלים נוספים.

התוצאה: לאחר פרסום הדוח, רואי החשבון שלה התפטרו כי לא רצו "להיות קשורים לדוחות הכספיים" והחברה הודיעה על עיכוב בפרסום הדוחות. החברה, שנסחרה בשווי 35 מיליארד דולר ביום פרסום הדוח באוגוסט, נפלה מאז לשווי של 19 מיליארד דולר.

ניקולה

הדוח: יצרנית הרכבים המסחריים החשמליים הואשמה על־ידי הינדנבורג ב־2020 בכך שהיא "בנויה על עשרות שקרים". בהינדנבורג ציינו שיש להם הוכחות שהחברה ומייסדה טרבור מילטון מרמים את השוק. באותה תקופה שווי החברה היה 20 מיליארד דולר. בין היתר, הדוח חשף שניקולה פרסמה סרטון ובו משאית שייצרה נוסעת במהירות, אך למעשה המשאית נגררה לראש גבעה, וצולמה כשהיא מידרדרת.

התוצאה: לאחר הדוח מניית ניקולה נפלה ביותר מ־50% תוך שבועות ספורים ונפתחה בדיקה על־ידי ה־SEC. מילטון פרש ולימים נמצא אשם בהונאה. המניה עדיין נסחרת בוול סטריט, אך שוויה היום הוא 103 מיליון דולר בלבד.

אורמת

הדוח: ב־2021 אורמת עלתה על הכוונת של הינדנבורג, שהעלתה טענות על "שחיתות בינלאומית" בקשרי אורמת עם בכירים בממשלות קניה, גואטמלה והונדורס. הם הזכירו שדירקטורית בחברה והיועמ"ש עבדו קודם בשיכון ובינוי והואשמו בעבירות שוחד.

התוצאה: אורמת הכחישה את הטענות, אך הזיזה את היועמ"ש מתפקידו והודיעה שהדירקטורית לא תתמודד לכהונה נוספת. המניה נחלשה מעט בימים שאחרי הדוח, אך לא לאורך זמן. ה־SEC בדקה את הטענות ואורמת הקימה ועדה בלתי־תלויה. באוקטובר האחרון, כמעט 4 שנים אחרי, ה־SEC הודיעה שהחקירה הסתיימה ללא המלצות אכיפה נגד החברה.

אופקו

הדוח: אחת המניות הראשונות שהינדנבורג חקרה (עוד ב־2017) הייתה חברת התרופות אופקו, בראשות היו"ר פיליפ פרוסט (שהיה בעבר יו"ר טבע). "התמוטטות של מגדל קלפים", כתבה הינדנבורג והסבירה שיש עזיבה שלא דווחה של שורת מנהלים והביעה ספקות בערך צנרת המוצרים בפיתוח. בדוח המשך אחרי כמה חודשים דובר על פרישה נוספת ו"כאוס".

התוצאה: בסוף 2018 הינדנבורג פרסמה דוח נוסף ובו דיווחה שפרוסט הואשם על ידי ה־SEC בהונאה (הרצת מניות). ההליך הסתיים בסופו של דבר בפשרה כשפרוסט שילם קנס של 5.5 מיליון דולר ואופקו שילמה 100 אלף דולר, ללא הודאה.

טוויטר

הדוח: ב־2022 המיליארדר אילון מאסק החל לרכוש מניות של הרשת החברתית טוויטר וביקש לקנות את החברה ולהפוך אותה לפרטית. המניה הגיבה בעליות. על רקע זה, ולא בשל ליקויים בחברה, בהינדנבורג פורסם דוח ובו חשש מכך שמאסק יבטל את העסקה, ימכור את ההחזקות בחברה והמניה תיפול.

התוצאה: כפי שצפו בהינדנבורג, מאסק ניסה לבטל את העסקה והמניה נפלה. אז, הינדנבורג העריכה שבהליך משפטי טענות מאסק יידחו, ולכן סגרה את פוזיציית השורט ופתחה פוזיציית לונג, כך שכשהעסקה הושלמה היא הרוויחה משני הכיוונים.

רובלוקס

הדוח: באוקטובר האחרון פורסם דוח על חברת הגיימינג רובלוקס, ובו טענות שהחברה משקרת למשקיעים, לרגולטור ולמפרסמים בה על מספר המשתמשים בפלטפורמה, ומנפחת את המספרים ב־25%־42% באמצעות שיטות ספירה אחרות. טענות אחרות, אגב, נגעו לתוכן אליו נחשפים ילדים שמשחקים במשחק, כולל פיצ'ר שמאפשר לילדים לרכוש "פצצות וסכינים" ולתקוף אחד את השני במסגרת "מפגש פלסטין־ישראל".

התוצאה: המניה נחלשה מעט לאחר פרסום הדוח, והחברה פרסמה הכחשה והדגישה את חשיבות הבטיחות של משתמשיה. מאז, ובעיקר על רקע דוחות טובים, המניה זינקה והפכה את רובלוקס לשורט מאכזב מאוד מבחינת הינדנבורג - שווי החברה כעת 43.4 מיליארד דולר, לעומת 27 מיליארד ביום הפרסום.

מנהג אמבולנס בישראל לחשיפת הונאות ענק

אנדרסון בן ה־40 גדל בקונטיקט, שם למד באוניברסיטה מנהל עסקים והוסמך כאנליסט. לפי פרסומים בעבר, הוא שהה תקופה מסוימת בישראל ושימש כאן כנהג אמבולנס, מה שלדבריו הקנה לו ניסיון בחשיבה ופעילות תחת לחץ קיצוני. בכתבת פרופיל עליו שפורסמה לפני מספר שנים ב־India Times נכתב שלפני שהקים את הינדנבורג, הוא חי בדירה קטנה במנהטן שבקושי היה יכול להרשות לעצמו, אך תמיד היה לו כישרון "לרחרח" ולגלות הונאות תאגידיות וזה מה שהוביל להצלחתו.

במייל ששלח בשבוע שעבר, אנדרסון סיפר על הימים הראשונים: "בהתחלה, לא הייתי בטוח אם אני מסוגל. לא היה לי רקע פיננסי מסורתי, ולא קרובים שעוסקים בתחום. הייתי תלמיד בבית ספר רגיל, אני לא איש מכירות ממולח ולא יודע אילו בגדים נכון ללבוש. אני לא משחק גולף ואני לא אדם על-אנושי שיכול לתפקד עם 4 שעות שינה". לא היה לו כסף כשהקים את החברה, "ואחרי שחטפתי 3 תביעות מיד אחרי שהתחלתי, היה לי עוד פחות", הוא משחזר. לדבריו, לולא תמיכה מצד עורך הדין בריאן ווד - שמתמחה במקרים של חושפי שחיתויות (whistleblowers) ולקח על עצמו את התביעות האלה למרות שלאנדרסון לא היה כסף - הוא כנראה היה נכשל מיד בהתחלה. "בדיוק נולד לי ילד, ועמדתי לפני פינוי. הייתי מבועת, אבל ידעתי שהאפשרות היחידה שלי היא להמשיך הלאה", כתב אנדרסון, והוסיף שהחליט להמשיך למרות הפחדים וחוסר הביטחון, "ואז זה התחיל לאט לאט לפרוח". בהמשך סיפר איך בנה צוות של 11 עובדים "חכמים, ממוקדים ושכיף לעבוד איתם, כמעט בלי אגו. כשאתה נפגש איתם, הם נחמדים ומנומסים, אבל כשזה מגיע לשטח, הם 'מתנקשים' חסרי רחמים ברמה עולמית".

פרש בשיא, התעייף או חשש מטראמפ?

אז אם העסק שגשג, למה אנדרסון סגר אותו אחרי 7 שנים בלבד? לדבריו, אין סיבה ספציפית, אך הוא מציין למשל את האינטנסיביות שבאה על חשבון האנשים היקרים לו. בינתיים, הקרן הכחישה השבוע טענות שפורסמו לפיהן היא תחת חקירת ה־SEC, על רקע קשריו של אנדרסון עם קרן גידור ושיתוף פעולה בפעולות שורט.

הודעת הפרישה של אנדרסון התקבלה בתדהמה של ממש בשוק. ב־CNN צוטט גורדון ג'ונסון, מנכ"ל חברת GLJ Research, שאמר: "הייתי בהלם, כי להינדנבורג יש רקורד מדהים". אבל הוא הבין את המהלך: "הסיכון של פרסום המלצות 'מכירה' הוא גבוה יותר באופן אקספוננציאלי לקריירה שלך, והייתי מוסיף, גם לבריאות הפיננסית והפיזית שלך, מאשר להגיד שהמניה נהדרת. זאת טרגדיה, כי אם אין לך אנשים שעושים את החקירות האלה בשוק, ההונאות משתוללות". הוא העריך שייתכן שהוחלט לסגור את החברה לפני עלייה בסיכונים הפוליטיים והפיננסיים.

סטיב סוסניק, אסטרטג ראשי ב־Interactive Brokers, אמר ל־CNN: "רק הבחירה לסחור מהצד של השורט מוסיפה כמה דרגות קושי לעבודה שלך, אז אתה חייב להיות מאוד משוכנע. בעיקר עכשיו, אחרי תקופת מניות ה־meme, אנשים פועלים באסטרטגיה של למצוא פוזיציות שורט גדולות ולנסות לעשות להן סקוויז (משקיעים פרטיים שהתאחדו ברשתות החברתיות לפעול במשותף הצליחו לגרום לגופים גדולים, בעלי פוזיציות שורט בחברות ספציפיות, למכור את ההחזקות בהפסד, שח"ו)".

הערכות אחרות שפורסמו הן שתקופת טראמפ השפיעה על עיתוי הסגירה: הממשל צפוי להיות פרו־עסקים (כך שהמגמה בשוק עשויה להיות חיובית וקשה עבור שורטיסטים) וכן טראמפ עצמו התבטא בעבר נגד שורטיסטים, על רקע שמועות שהופצו בנוגע למניית Truth Social, הרשת החברתית שלו.