הבורסה בת"א | סיקור שוטף

עליות קלות בבורסה; ת"א נפט וגז קופץ ב-2%, אפולו פאוור ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% • השקל נחלש קלות מול המטבעות הזרים בסוף השבוע • מניית טבע צללה בעקבות תחזית רווח מאכזבת • העיניים בשוק נשואות לשבוע הקרוב, לפרסום הדוחות של כמה חברות בולטות, ביניהן אלפבית, אמזון ו־AMD • ומה ניתן ללמוד ממדד ה-PCE שפורסם בארה"ב בסוף השבוע האחרון?

פעמון הבורסה בתל אביב. גל הנפקות מתקרב? / צילום: Shutterstock
פעמון הבורסה בתל אביב. גל הנפקות מתקרב? / צילום: Shutterstock

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

 

 

12:55

מניית פלסטופיל  מזנקת בשעה זו בכ-10% לאחר שהחברה, העוסקת בייצור יריעות פלסטיק רב שכבתיות דיווחה כי  יש העסקים רונן אלעד הודיע על מימוש האופציה לרכישת מניות נוספות בחברה מקיבוץ הזורע, ומשקיעה נוספת מצטרפת לחברה - הגברת סיגלית אלל.

מטעם החברה נמסר כי איש העסקים רונן אלעד, רכש בשנת 2021 כ-18.6% מהון המניות של החברה מידי קיבוץ הזורע, בעל השליטה בחברה. היום דיווחה החברה, כי אלעד מימש אופציה שניתנה לו בעת הרכישה, והוא רוכש כ-23.4% נוספים מהון המניות של פלסטופיל מידי קיבוץ הזורע לפי מחיר של כ-7.32 שקל למניה, ובתמורה כוללת של כ-25.7 מיליון שקל. במקביל למימוש האופציה, תרכוש הגברת סיגלית אלל מידי רונן אלעד 21% מהון המניות, ובתמורה כוללת של כ-23.1 מיליון שקל, כך שלאחר ביצוע העסקה יחזיקו אלל ואלעד בשיעור שווה בחברה, כאשר קיבוץ הזורע יישאר בעל מניות משמעותי בפלסטופיל, עם החזקה של 25% מהון המניות.

12:08

עליות קלות בת"א. מדד ת"א 35 עולה ב-0.3% בשעה זו ות"א 90 מוסיף לערכו 0.1%.

בשוק החוב המקומי, אגרות החוב הממשלתיות נסחרות במגמה מעורבת. התשואה על אג"ח ממשלת ישראל ל-10 שנים יורדת קלות ועומדת על 4.45%. התשואה לשנתיים נסחרת ביציבות סביב 4.2%.

11:06

המגמה המעורבת בתל אביב נמשכת. מדד ת"א 35 נסחר סביב רמות הבסיס ות"א 90 נסחר בשיעור דומה. מדד ת"א נפט וגז קופץ בכ-2% ות"א בנקים 5 יורד ב-0.3%.

אפולו פאוור  מזנקת בשעה זו בכ-15%. זאת לאחר שדיווחה הבוקר כי קיבלה הזמנה מלקוח זר בסך כולל של כ-440 אלף דולר (כ-1.58 מיליון שקל), למספר מערכות סולאריות של החברה, אשר למיטב ידיעת החברה מיועדות ליישום על גבי מבנים יבילים שבשימוש חיילי צבא ארה"ב הנמצאים באזורים מנותקי רשת. עוד ציינה החברה כי ההזמנה כוללת פיתוח אב-טיפוס והדגמה בשטח של מערכת אחת בתמורה לכ-20% מהתמורה, כאשר בכפוף לאישור אב הטיפוס על ידי הלקוח, יסופקו יתר המערכות במהלך שנת 2025.

10:14

מניית תמר פטרוליום  מזנקת בשעה זו בכ-12% לאחר שהמסחר בה נפתח בעיכוב של מספר דקות. על רקע הזינוק, המיליארדר אהרון פרנקל, המחזיק בתמר בכ-25%, חתם על הסכם עם חברת האנרגיה סוקאר (SOCAR) של ממשלת אזרבייג'אן, לפיו ימכור לה כמחצית (48%) מאחזקותיו במאגר. 

לפי הדיווח של תמר, פרנקל המחזיק בכמעט רבע מחברת תמר פטרוליום הציבוריות, שמחזיקה בנתח ממאגר הגז "תמר" (בנתח של 16.75%), ימכור את מרבית מניותיו בתמר פטרוליום לסוקאר, נתח של 17.9%, לסוקאר תמורת 153.3 מיליון דולר (548 מיליון שקל). עסקה זו מגלמת מחיר מניה של 9.655 דולר (34.5 שקל) לתמר פטרוליום, פרמיה של 39% ביחס למחיר המניה הבוקר. 

10:06

פתיחה מעורבת בבורסה המקומית. ת"א 35 יורד ב-0.2%, ת"א 90 עולה ב-0.4%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט-גז שקופץ בכ-2.4%.

בולטות לחיוב מניות תמר פטרוליום , קמטק , ישראמקו יהש , ופריורטק .

מנגד, מג'יק , חילן , פתאל החזקות , אנלייט אנרגיה  ומבנה  נסחרות בירידות שערים.

08:25

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה בתל אביב

1. שוקי המניות 

שבוע המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. ביום חמישי האחרון, המסחר בת"א ננעל בירידות בהובלת המניות הגדולות בבורסה. ת"א 35 ירד  ב-1% ות"א 90 ננעל ללא שינוי. בסיכום שבועי השילו המדדים 2.74% ו-1.1% בהתאמה. בין המדדים הענפיים בלט לטובה השבוע מדד ביטוח ופיננסים שעלה ב-2.4%, מנגד בלטו לשלילה המדדים ביומד ונפט וגז שירדו במעל 2%. 

איך קונים מניות בשפל? המומחים מסמנים 3 חוקים למשקיע האמיץ 

בשבוע החולף, המסחר בתל אביב התנהל בירידות שערים שהושפעו, בין היתר, מהתנודות בשווקים הבינלאומיים לאור חששות שהתעוררו מפיתוח סיני בתחום ה- AI. מדד ת"א 35 ירד בשיעור של כ-2.7% בשבוע החולף ומדד ת"א 90 ירד בשיעור של כ-0.8%, מדד SME60 ירד בשיעור של כ-1.6%. ברמה הענפית בלטו לטובה מדד ת"א ביטוח (2.5%), מדד ת"א רשתות שיווק (1.3%) ומדד ת"א פיננסיים (0.7%). ומנגד נרשמו ירידות שערים במדד ת"א ביומד (4.2%-), מדד ת"א תעשיה (3.1%-) ומדד ת"א טכנולוגיה (2.7%-).

עוד מימוש ענק למיליארדר אהרן פרנקל: מוכר מחצית מחלקו במאגר תמר 

מניית טבע  ריכזה עניין בימים האחרונים בעקבות תוצאותיה הכספיות שפרסמה לרבעון. מניית החברה יותר מהכפילה את עצמה בשנה החולפת, אך פרסום דוחות 2024 הוביל לנפילה של 13.9% במחיר המניה ביום ד'. בינתיים, אנליסטים שפרסמו תגובות לדוחות לא שינו את המלצותיהם למניה. באופנהיימר כתבו למרות שהחברה צופה צמיחה חזקה בהכנסות גם ב-2025, ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) נמוכה מציפיות השוק.

פתיחת שנה בגמל ובהשתלמות: מה עשה הכסף שלכם בינואר? 

"התחזית הנמוכה יחסית נובעת מהשקעות רבות יותר במשאבי מחקר ופיתוח ושיווק ומכירות, ומיועדת לתמוך בהשקות הרבות של המוצרים החדשים והתרופות הביולוגיות המורכבות", כתבו עמרי עפרוני, סרגיי וסצ'ונוק ואביבית מנה קליל מאופנהיימר, והותירו את המלצתם על "תשואת יתר" במחיר יעד של 30 דולר - פרמיה של 61.8% אחרי הירידה.

מנהלת המחקר בלידר, סבינה לוי, מעריכה שהירידות במניה מייצרות הזדמנות טובה להגדלת החשיפה. "אין ספק שהתחזית הינה בגדר הפתעה שלילית", כתבה לוי, אך להערכתה למרות שהיא נמוכה ביחס לציפיות היא לא מגלמת הרעה בפעילות או בסביבה העסקית והפער נובע מהתחזקות הדולר ומהגידול בהוצאות התפעוליות לתמוך בהתרחבות וליצור מנועי צמיחה. גם היא ממליצה על המניה "תשואת יתר" במחיר יעד של 30 דולר.

בוול סטריט, ביום שישי האחרון הבורסות ננעלו בירידות אחרי הפרסום שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ יטיל מכסים על קנדה ומקסיקו החל מיום שבת. הדאו ג'ונס ירד ב-0.8%,  מדד ה-S&P 500 ירד בכ-0.5%, הנאסד"ק ננעל בירידות של כ-0.3%. מדד הפחד שירד עלה ביותר מ-5%.

בסיכום שבועי, הנאסד"ק ירד השבוע ב-1.7%, ה-S&P 500 סיים את השבוע בירידות של 1%, הדאו עלה ב-0.2% בממוצע שבועי. למרות כל הדרמות, חודש ינואר הסתיים בביצועים חיוביים כאשר ה-S&P 500 עלה בכ-3% והנאסד"ק הוסיף לערכו כ-1.8%. 

פול מרינו סמנכל הכנסות בחברת ההשקעות Themes התייחס לעונת הדוחות בארה"ב: "הדוחות עד כה של חברות הטכנולוגיה המחישו כי הביקושים לפתרונות AI היו גבוהים ברבעון הרביעי, ולפי התחזיות של החברות, צפויים להמשיך להיות גבוהים גם לאורך 2025. כך למשל, מנכ"ל ASML  העריך כי החדשנות שמציג מודל דיפסיק לא רק שלא תפגע בביקושים בתעשיית השבבים, אלא רק תגביר אותן.

מניית טסלה  המשיכה לטפס מעלה חרף פספוס בהכנסות ובמסירות. ועם זאת, מניית טסלה כבר לא נסחרת על סמך תוצאותיה כחברת רכב רגילה, אלא על בסיס ההבטחה בתחום המכוניות האוטונומיות , AI ורובוטיקה. המניה עצמה עלתה בעקבות הדוח על רקע הבטחה של אילון מאסק על כך שהחברה תעמוד בלוח הזמנים ותוציא לשוק את הרובוטקסי ב-2026".

עוד רבעון עגום ותחזית שלילית - מה בכל זאת מביא לעלייה במניית אינטל? 

בשבוע הקרוב יתפרסמו דוחות של מספר חברות בולטות, ביניהן שתיים מ"שבע המופלאות" - אלפאבית (גוגל)  ואמזון  - וגם של חברת הטכנולוגיה פלנטיר , יצרנית הרכב טויוטה , יצרנית המשקאות פפסיקו , חברת האינטרנט עליבאבא , חברות השבבים AMD , קוואלקום  ו-ARM  וחברות התרופות מרק , נובו נורדיסק  ואסטרה זנקה .

2. שוקי האג"ח

חודש ינואר הסתיים במגמה מעורבת במסחר באיגרות חוב בשוק המקומי. לפי נתוני הבורסה, האג"ח הממשלתיות הלא צמודות עלו ב-0.3% החודש בזמן שהאג"ח הממשלתיות הצמודות ירדו ב-0.3%. באג"ח הקונצרניות, הלא צמודות ירדו ב-0.2% והצמודות ירדו בשיעור מזערי.

עוד ציינו בבורסה כי התשואה לפדיון של האג"ח השקלית ל-10 שנים ירדה מעט והיא עומדת על 4.48% לעומת 4.52% בסוף דצמבר. התשואה לפדיון של האג"ח האמריקאית ל-10 שנים ירדה מעט גם היא, מ-4.58% ל-4.54%. גיוסי החוב על ידי החודש הסתכמו ב-16.1 מיליארד שקל, וגיוסי הסקטור העסקי הסתכמו ב-20.8 מיליארד שקל, מתוכו 12.7 מיליארד שקל גייסו הבנקים.

בסיכום שבועי, בשוק האג"ח הממשלתי, נרשמה ירידת תשואות לכל אורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-5 נ"ב לרמה של 4.44%. מתן שטרית, הכלכלן הראשי של קבוצת הפניקס ציין בסקירתו כי "בשוק הריביות, המשקיעים מתמחרים קצת יותר מ-2 הפחתות ריבית של בנק ישראל במהלך השנה הקרובה (כ-57 נ"ב במצטבר), עם הסתברות של 93% להפחתה ראשונה בחודש יולי". עוד ציין כי מחיר ה-CDS ל-5 שנים (פרמיית הסיכון) רשם ירידה של כ-2 נ"ב בשבוע החולף לרמה של כ-85 נ"ב, והמרווח בין אג"ח ממשלת ישראל דולרית לארה"ב (10 שנים) ירד בכ-3 נ"ב לרמה של 115 נ"ב. 

בשוק החוב האמריקאי, בשבוע החולף נרשמה ירידת תשואות לאורך העקום, כאשר התשואה ל-10 שנים ירדה בכ-5 נ"ב לרמה של 4.58%.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

מתחילת ינואר השקל התחזק ביחס לדולר ולאירו, אם כי בשבוע האחרון הדולר התחזק בצורה מתונה מול המטבע הישראלי. מתחילת החודש, הדולר נחלש ב-1.8% והאירו נחלש ב-1.9% ביחס לשקל, בין היתר על רקע הפסקת האש.

מחיר הביטקוין יורד הבוקר בכ-2% לרמה של 100 אלף דולר. מחיר חבית נפט מסוג ברנט עמד על כ-75.7 דולר ביום שישי האחרון, עלייה של 2.7% מתחילת ינואר.

סילביה יבלונסקי מנכ"לית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance ציינה הבוקר כי המטבע הדיגיטלי קיבל בשבוע שעבר רוח גבית מכיוונה של טסלה, שמדוחותיה עלה כי אחזקת הביטקוין שלה הניבו ברבעון הרביעי רווח בלתי ממומש של 600 מיליון דולר, זאת הודות לחוק חשבונאי חדש שמתיר לחברות להכיר בערך הנוכחי של אחזקות הקריפטו שלהן: ה"דבר המחיש את החשיבות של אחזקת ביטקוין עבור הביצועים הפיננסיים של תאגידים, וחברות אחרות עשויות לאמץ אסטרטגיה דומה", ציינה.

4. מאקרו

במהלך השבוע הקרוב צפויים להתפרסם נתוני מאקרו בולטים בעולם, ביניהם מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר בגוש האירו, מדד מנהלי הרכש לינואר בגוש האירו, בארה"ב ובבריטניה, נתונים משוק התעסוקה בארה"ב: משרות פנויות ושיעור האבטלה, וכן המאזן המסחרי בקנדה לחודש דצמבר. בבריטניה תתפרסם בשבוע הבא החלטת הריבית של הבנק המרכזי.

5. תחזית

ביום שישי האחרון פורסם מדד המחירים של ה-PCE בארה"ב שהוסיף 0.3% בדצמבר.

יוני פנינג, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות התייחס לנתונים: "הרבה מהתרומה החודש מיוחסת למחירי הדלק, וזולת אלה וזולת מחירי המזון, אינפלציית הליבה מצביעה על עלייה של כ-0.2% בלבד. ואם מכפילים את זה ב-12, מקבלים קצב שנתי של מעט מעל ליעד ה-2% של הפד. יתרה מזאת, מדובר בחלק ממגמה, שבה אותו נתון אינפלציית ליבה לא עלה יותר מ-0.3%, חודשית, וזו כוללת את תשעת החודשים האחרונים. בראייה שנתית, אינפלציית הליבה עומדת אמנם על 2.8%. אבל זה קורה לא מעט בגלל שלושת החודשים שקדמו לתשעת החודשים האחרונים, קרי, מדדי ינואר עד מרץ 2024, כאשר שלושת אלה תרמו לבדם מעל לאחוז לאינפלציית הליבה, יחדיו. חשוב לציין, כל העסק מנוכה עונתיות, באדיבות ה- Bureau of Economic Analysis , מפרסמת ה- PCE".

במבט קדימה פנינג מציין כי "ועכשיו כשמסתכלים קדימה הסיטואציה הזו מייצרת 'אם' דיי גדול: אם שלושת החודשים הבאים ימשיכו בדרכו של הנתון היום, גם אם לא נגיע ממש ליעד ה-2%, אנחנו צפויים להתקרב אליו מאוד. מצד שני, כבר בשבת נכנסו לתוקף המכסים על קנדה ומקסיקו. ועל זה כמובן מצטרפת עננת המכסים על סין. מנעד ההערכות לאיך המכסים ישפיעו על האינפלציה, וכמה תספוג שרשרת האספקה, הוא רחב. אבל ההערכות נעות סביב אחוז שלם של תוספת אינפלציה רק על זה.

"בהודעת הריבית האחרונה, בהתייחס להשפעת האינפלציה הצפויה על החלטות הריבית הקרובות, יו"ר הפד פאוול הוסיף כי רכיבים כמו מחירי השכירות ממשיכים להתמתן באופן עקבי, בגלל האופי בו אלה מחושבים בנתוני ה-PCE. ובנוסף סעיפים שאינם תלויי שוק, הם לא כאלה שנותנים סיגנל לאינפלציה הליבה של הכלכלה, ברמיזה לכך שהתמתנות בחודשים הקרובים, כן יכולה להביא להורדת ריבית. זה אולי נותן אופטימיות לעתיד. אבל עד החלטת הריבית הקרובה בארה"ב, ב-19 במרץ, נזכה רק לעוד שני מדדי מחירים של ה-BLS, של ינואר ופברואר, ורק לעוד PCE אחד. ובנקודה הזאת, פחות סביר שתהיה אינפורמציה שתוכל להביא להורדה נוספת".