חשיפת גלובס: המיזם השאפתני של יוצא OpenAI שכר לראשונה משרדים בת"א

פרטים חדשים שהגיעו לידי גלובס חושפים כי SSI, חברת הבינה המלאכותית של איליה סוצקבר, שוכרת כחצי קומה במגדלי מידטאון • השבוע פורסם כי החברה נמצאת במגעים לגיוס הון לפי שווי של כ־20 מיליארד דולר - המשקף שווי הגבוה פי ארבעה מהגיוס בספטמבר

מגדלי מידטאון בת''א. בעיגול: איליה סוצקבר, ממייסדי SSI / צילומים: Shutterstock, כדיה לוי
מגדלי מידטאון בת''א. בעיגול: איליה סוצקבר, ממייסדי SSI / צילומים: Shutterstock, כדיה לוי

חברת הבינה המלאכותית Safe Superintelligence (SSI) של המדען הראשי לשעבר
ב־OpenAI, איליה סוצקבר, יחד עם המייסדים השותפים דניאל גרוס ודניאל לוי, מרחיבה את פעילותה בישראל: לגלובס נודע כי חברת ה־AI שכרה משרדים במגדלי מידטאון בתל אביב, בדרך מנחם בגין 144. במקביל לכך, החברה מחפשת בשבועות האחרונים מנהל כללי (GM) שיוביל את הפעילות המקומית ויגבש צוות חוקרים.

לפי שווי של 20 מיליארד דולר: מיזם ה-AI החשאי בדרך לגיוס חריג
דיווח: החברה שהפכה לחלון הראווה של ההייטק הישראלי צפויה לחתוך 60% מהשווי

על פי ההערכות, החברה שוכרת במגדלי מידטאון קומה אחת בשטח של כ־1,660 מ"ר, אך גורמים המעורים בפרטים אומרים שמדובר בחצי קומה לכל היותר. עוד נודע לגלובס כי ההערכה היא שהצוות שיורכב בארץ לא יכלול מספר רב של אנשים. בחברה בחרו שלא להתייחס לפרטים.

שכירות של כ־125 אלף שקל בחודש

מאחר שמדובר בפרויקט מרובה בעלים, קשה לדעת מהו מחיר השכירות המדויק שייגבה מהחברה של סוצקבר, אך ההערכה היא כיום שמדובר בטווח שבין 130 ל־200 שקל למ"ר. לדוגמה, בימים אלו נמצא "על המדף" שטח של 750 מ"ר המוצע לשכירות בפרויקט וכן 10 עמדות עבודה ואלו מוצעים לשכירות במחיר הנע סביב 150 שקל למ"ר.

בהתאם לנתונים אלה, ההערכה היא שהחברה, שכאמור שוכרת במגדל חצי קומה לכל היותר, משלמת כ־125 אלף שקל בחודש. השעבוד שרשמה החברה בתחילת החודש הנוכחי לטובת בנק לאומי - על סך 171,690 שקל - משקף ככל הנראה תשלום מראש לחודשי שכירות הראשונים, ומחזק הערכה זו.

הבחירה במגדלי מידטאון משקפת מגמה מתפתחת בשוק ההייטק המקומי. המתחם, הממוקם במרכז תל אביב, הפך לאחד ממוקדי פעילות הטכנולוגיה המשמעותיים בעיר. לצד ענקיות טכנולוגיה כמו מיקרוסופט, שמחזיקה במתחם שלוש קומות ומפעילה מרכז פיתוח משמעותי, פועלים גם סטארט־אפים צומחים כמו Ask־AI ו־ENV0. כניסתה של SSI למתחם מחזקת את מעמדו כמוקד משיכה לחברות טכנולוגיה מתקדמות, ואולי כעת במיוחד בתחום הבינה המלאכותית.

יוצאת לסבב גיוס לפי שווי של 20 מיליארד דולר

לטענת גורמים בתעשייה, החברה כבר החלה לאכלס את המשרדים עם צוות ראשוני של חוקרים ומתמקדת בגיוס מוחות מובילים בתחום הבינה המלאכותית, בעיקר דוקטורנטים ופוסט־דוקטורנטים. מדובר בקהל יעד מצומצם של מאות של ישראלים והתחרות על גיוסם מתנהלת מול צוותי המחקר של ענקיות הטכנולוגיה שכבר פועלות בארץ, כמו מיקרוסופט, אנבידיה ואחרות.

הרחבת פעילות SSI בישראל מגיעה בעקבות התפתחות משמעותית בפעילות הגלובלית של חברת ה־AI. הגיוס המשמעותי שלה - מיליארד דולר בספטמבר לפי שווי של 5 מיליארד דולר בהובלת משקיעים בולטים כמו סקויה ואנדריסן הורוביץ, והמשא־ומתן הנוכחי על גיוס נוסף המשקף שווי של 20 מיליארד דולר - נחשבים ליוצאי דופן עבור חברה שהוקמה רק לפני כשנה והעסיקה בעת הגיוס האחרון כ־10 עובדים.

יכולת גיוס ההון המרשימה נובעת לא רק ממעמדם של המייסדים בתעשייה, בראשם עומד סוצקבר שנחשב לאחד השמות המובילים והחשובים בעולם הבינה המלאכותית ומי שעזב את תפקידו ב־OpenAI כחודש לפני הקמת החברה שלו, אלא גם מהאתגרים המשמעותיים הניצבים בפניה. בין הסיבות לכך היא המלחמה הגוברת על הטאלנטים בתחום ה־AI, שמחייבת חבילות תגמול אטרקטיביות במיוחד. על פי גורמים בתעשייה, שכר הבסיס למומחי AI מובילים בישראל אמנם מתחיל ב־50־60 אלף שקל בחודש, אך כנראה יעמוד סביבות 100 אלף שקל למומחים בכירים, אליהם מכוונת החברה.

בנוסף, פיתוח המודלים המתקדמים דורש השקעה עצומה בתשתיות מחשוב. כחברת מחקר ופיתוח, SSI זקוקה לאופק פיננסי ארוך טווח שיאפשר לה להתמקד בפיתוח טכנולוגי מתקדם להציג מוצר מסחרי - גישה שלדברי דניאל גרוס, דורשת "מספר שנים של מחקר ופיתוח לפני הבאת מוצר לשוק". ובכלל, אומרים בענף, פרסום דבר השווי הגבוה בעבור החברה הצעירה הוא חלק מה"משחק" בזירת הבינה המלאכותית. כשהמתחרות העתידיות כבר מגייסות סכומי עתק, על החברה להציג מספרים גבוהים גם כן.

מודל עסקי שונה מהמתחרות

SSI הוקמה בתחילת 2024 על ידי צוות מייסדים בעל שם עולמי בתחום הבינה המלאכותית: איליה סוצקבר, המדען הראשי לשעבר של OpenAI שגדל בישראל והיגר עם משפחתו לקנדה בהיותו בן 16; דניאל גרוס, ישראלי לשעבר שהוביל פרויקטי AI באפל; ודניאל לוי, שעבד קודם ב־OpenAI לשעבר. החברה מתמקדת בפיתוח טכנולוגיות AI בטוחות.

בהופעתו האחרונה בכנס NeurIPS, שנערך בדצמבר, הציג סוצקבר את תפיסת החברה לפיתוח מודלי AI מתקדמים שאינם מסתמכים על הגדלה בלתי פוסקת של מאגרי מידע. גישה זו מהווה חידוש משמעותי בתחום, שבו המגמה הרווחת היא הרחבה מתמדת של בסיסי הנתונים והגדלת עוצמת החישוב.

בכך, המודל העסקי של SSI שונה מחברות AI אחרות. כלומר, במקום להתמקד בפיתוח מוצרים מסחריים או להתחרות על הגדלת מאגרי המידע, החברה מכוונת לפריצת דרך טכנולוגית בתחום האימון היעיל של מודלי AI. גישה זו מתמקדת בפיתוח שיטות חדשניות להשגת ביצועים מתקדמים עם משאבי חישוב ונתונים מוגבלים, בדומה להתפתחויות האחרונות בתעשייה, כמו דיפקסיק (המודל הסיני שלכאורה הצליח לשפר ביצועים באמצעות אופטימיזציה של מודלים קיימים).

אם תצליח SSI בגישה שהיא נוקטת, היא עשויה לא רק לשנות את האופן שבו מפותחים מודלי AI, אלא גם להציב אלטרנטיבה משמעותית למודלים הקיימים כיום בשוק, כולל אלה של OpenAI, ואפילו אולי תוך שימוש בקוד פתוח - מה שיכול להוות "נקמה מתוקה מצדו של סוצקבר", אומרים גורמים בשוק.