ערב הסעודית בהנהגת נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן תאפשר באופן תקדימי למשקיעים זרים להיכנס כבעלים לחברות נדל"ן ציבוריות שמעורבות במיזמים בשתי הערים הקדושות ביותר לאסלאם: מכה ומדינה.
● פרשנות | החזית הבאה של דונלד טראמפ: מכריז מלחמה על עולם התרבות של ארה"ב
● טראמפ צפוי להכריז על מכס של 25% על יבוא ברזל ואלומיניום לארה"ב
זהו צעד נוסף במסגרת חזון 2030, שנועד לגוון את הכלכלה הסעודית. כיום, שיעור הנפט מתוך התוצר הסעודי עומד על כ־46%, כשעבור הפיתוח הנדרש של מכה ומדינה מבינים הסעודים כי אינם יכולים להסתמך רק על מוסלמים.
ב־2021, הממלכה ביצעה מהלך ראשון שאיפשר לבעלי אזרחויות זרות להירשם בקרנות שהיו מעורבות במיזמי נדל"ן במכה ובמדינה, אבל לא לבצע השקעות ישירות במניות או במכשירי חוב. ואילו עתה, כחלק מהתקנות שפרסמה רשות שוק ההון של ריאד, משקיעים זרים יוכלו אף לרכוש עד 49% ממניות של חברות שרשומות בבורסה הסעודית ומחזיקות בנכסים בערים הקדושות.
"המהלך יעודד השקעות, יגביר את האטרקטיביות והיעילות של שוק ההון ויחזק את התחרותיות האזורית ובינלאומית שלו, תוך כדי תמיכה בכלכלה המקומית", נמסר מרשות שוק ההון הסעודית. עד ההכרזה, לא־מוסלמים יכולים היו להחזיק בנכסים בערב הסעודית, למעט מכה ומדינה, כשעבור אישור תושבות הספיקה להם השקעה של 4 מיליון ריאד (כ־1.1 מיליון דולר) בנדל"ן למגורים.
החזון: 30 מיליון עולים לרגל מדי שנה
ההחלטה החדשה של רשות שוק ההון הסעודית שנכנסה לתוקף באופן מיידי, כוללת התרה לאזרחים או חברות זרות להשקיע בחברות נדל"ן שהכנסותיהן מושפעות מהעולים לרגל במסגרת החאג' (עלייה לרגל במשך ארבעה ימים בחודש ד'ו אל־חיג'ה, שמהווה את אחת מהמצוות החשובות ביותר באסלאם) או העומרה (עלייה לרגל לאורך כל יתר ימות השנה).
מדי שנה, גורפת ערב הסעודית 12 מיליארד דולר מתקופת החאג' בלבד, כשההוצאה הממוצעת של עולה לרגל שאינו סעודי מוערכת בכ־10-3 אלף דולר - כך לפי נתוני סטטיסטה. במסגרת חזון 2030, הציפייה היא לכ־30 מיליון עולים לרגל בחאג' ובעומרה מדי שנה מתחילת העשור הבא, לעומת כ־8.5 מיליון "בלבד" בעומרה כיום.
![נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Johanna Geron נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Johanna Geron](https://res.cloudinary.com/globes/image/upload/t_350X200/v1739194979/direct/AP24290540850801_1_ea0idg.jpg)
נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Johanna Geron
בסך־הכול, שווי עסקי העולים לרגל צפוי לצמוח ל־350 מיליארד דולר ב־2032, ומכאן נובע הפוטנציאל הגדול למשקיעים זרים. "ההחלטה תסייע לנזילות של מיזמים נוכחיים ועתידיים שצפויים במכה ובמדינה", הסבירו ברשות שוק ההון הסעודית.
חברות הנדל"ן הגדולות בערב הסעודית פרחו באופן מיידי כתוצאה מההכרזה, והובילו את הבורסה הסעודית למסכים ירוקים. חברת ג'בל עומאר השקעות זינקה ב־10%, וגם חברת מכה בנייה ופיתוח רשמה עלייה בשיעור דומה. חברות בולטות נוספות מהענף שרשמו עליות הן טייבה השקעות ואמאאר אקונומיק סיטי. התגובה האופטימית של הבורסה הסעודית ניכרה, אף שברמה הדתית זהו צעד חריג מאוד: ללא־מוסלמים אסור, עדיין, להיכנס לערים הקדושות.
מדינה מפתיעה למדי שבה נרשמה התעניינות רבה כתוצאה מההתפתחויות בתקנות הסעודיות היא הודו. כ־15% מאוכלוסייתה (כ־210 מיליון איש) הם מוסלמים, שהפכו למקור המשמעותי ביותר של עולי רגל שמגיעים לממלכה. בשנתיים האחרונות, נכנסו למכה ולמדינה כ־139 אלף מוסלמים מהודו, שהגיעו למטרות עומרה או חאג'.
"הסעודים מציבים לעצמם יעדים שאפתניים מאוד לעוד חמש שנים, אבל בדומה לתוכניות אחרות כמו חזון 2030 - זהו חזון", מסביר ד"ר יואל גוז'נסקי, ראש הזירה האזורית במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), אוניברסיטת תל אביב. "זהו ניסיון לסחוט את הלימון של נכס העלייה לרגל שמניב רבות לסעודים. המהלך מביע את המתח בין הדת לכלכלה, והכלכלה קצת גוברת".
גוז'נסקי מעריך שהסעודים נוקטים פעולות "דרסטיות" מאחר שלא הצליחו לעמוד ביעדי הצמיחה שלהם: "אני לא חושב שהצליחו להשיג מספיק יעדים, ומיזמים כמו ניאום לא מתקדמים בקצב. מכה ומדינה הן לא מרכזים כלכליים כמו ג'דה וריאד, לכן זה מעניין. הסעודים לא מצליחים בתחרות הכלכלית מול דובאי, שהפכה להאב עולמי, ועל כן נוקטים צעדים שנראים דרסטיים ודי מרחיקי לכת".
תוכניות פחות גרנדיוזיות לערים הקדושות
מכה ומדינה הן מקור משיכה תיירותי קבוע לערב הסעודית, ולכן מובטח אופק אופטימי למשקיעים. בעיני בן סלמאן זהו ניצול הזדמנויות לטובת הגברת ההיערכות לעלייה בכמות העולים לרגל בשנים הקרובות, בד בבד עם השאיפה לגיוון הכלכלה.
הסעודים הם יצואני הנפט הבכירים בעולם, עם כ־5.9 מיליון חביות ביום. הכלכלה הסעודית היא גם הגדולה ביותר באזור (1.07 טריליון דולר, לפי הבנק העולמי), וגם הבורסה הסעודית היא בעלת השווי הכולל הגבוה ביותר במפרץ - כ־2.72 טריליון דולר (10.2 טריליון ריאל). אולם, העולם שואף להיגמל מדלקים פוסיליים ולכן הצורך בגיוון הכלכלה חוצה מגזרים.
במקרה של מכה, קרן העושר הסעודית מממנת בעצמה פרויקט ענק בשם "מסאר", שיכלול 40 אלף חדרי מלון חדשים. במושגים של הפרויקטים הגרנדיוזיים של מוחמד בן סלמאן זו השקעה קטנה, יחסית. ההוצאה הבולטת מכולן היא מיזם הדגל של נסיך הכתר: עיר העתיד ניאום, שמתפרסת על פני 26.5 קמ"ר בסמוך למיצרי טיראן, ותקציבה צפוי לעמוד על כ־1.5 טריליון דולר.
ההוצאות הגדולות והתלות בנפט מביאות לסיטואציה שלפי קרן המטבע הבינלאומית, הממלכה נדרשת למחיר חבית של 96 דולר - כדי לא לעמוד בפני גירעון. עם זאת, מחיר חבית נפט מסוג ברנט נמוך כעת ביותר מ־20 דולר מאותה רמה, והפעם האחרונה שחבית עמדה על מחיר שכזה הייתה באוקטובר 2022. זה עשוי להסביר מדוע לפי חברת המחקר "גלובל SWF", סך ההשקעות של קרן העושר הסעודית (PIF) צנח בשנה שעברה ב־37%: מ־31.6 מיליארד דולר ב־2023 ל־19.9 מיליארד דולר ב־2024.
לצורך ההשוואה, קרן מובאדלה האמירותית שמחזיקה ב־11% ממאגר תמר, הייתה קרן העושר שהשקיעה את הסכום הגבוה ביותר בעולם אשתקד, עם זינוק שנתי של כ־67%: מ־17.5 מיליארד דולר ב־2023 לכ־29.2 מיליארד דולר (107 מיליארד דירהאם) ב־2024.
מנגד, ריאד מכרה אג"ח בינלאומית בשנה שעברה בסך 17 מיליארד דולר, מה שהציב אותה לפי בלומברג במקום השני בעולם מבין השווקים המתפתחים לאחר רומניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.