הדולר מתקרב ל-3.6 שקלים. מה צפוי בהמשך?

הכרזת חמאס על דחיית שחרור החטופים השפיעה לשלילה על שוק המט"ח המקומי • הדולר מתחזק בכ-1% מול השקל, וגם האירו מתחזק מול המטבע הישראלי • עם זאת, הכלכלנים הבכירים מדגישים כי מדובר בתיקון ולא בשינוי מגמה

מה צפוי בשוק המט''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מה צפוי בשוק המט''ח / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אחרי שבוע שבו המטבע המקומי התווסף אל מול המטבעות המרכזיים, השקל נחלש היום (ג') בכ-1% אל מול הדולר, ושער החליפין מתקרב בחזרה ל-3.6 שקלים.

הפיחות החד מגיע בעקבות הכרזה של חמאס אתמול (ב') כי ישראל הפרה את הפסקת האש, ולכן שחרור חטופים נדחה עד להודעה חדשה. בהמשך חמאס מיתן את הצהרתו והדגיש כי "ההודעה היא צעד של אזהרה".

בעקבות ההכרזה, בשעות שלאחר מכן השקל פחת לכיוון 3.58 מול הדולר. הבוקר, כאמור, היחלשות השקל נמשכה, כאשר שער הדולר-שקל עמד על 3.59 שקלים.

מבחן לכלכלת ישראל: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית 
דוח היציבות של בנק ישראל: הסיכון במשק פחת, אך נותר גבוה 

"מדובר בתיקון, השקל ימשיך להתחזק"

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, אומר לגלובס כי מדובר בשינוי המתרחש נטו בשל ההשפעות הגאו-פוליטיות: "החל מהודעת חמאס אתמול ראינו את השקל נחלש, ואנחנו רואים את ההמשך של זה גם היום בבוקר".

עם זאת, הוא מדגיש כי השקל הישראלי עדיין חזק מאוד, ועד לתחילת השבוע השקל התחזק ביותר מ- 7.3% מאז נובמבר של תחילת המלחמה. בעקבות המטבע החזק, שפריר מצביע על פיחות כעל משהו שהוא חלק מהתמונה הכוללת בשוק: "אנו רואים תיקון מסוים ברגע שחלה הידרדרות ביציבות בגזרה הביטחונית, זה הגיוני".

להערכת יוטב קוסטיקה, מנהל ההשקעות הראשי של מור קרנות נאמנות, הפיחות הנוכחי מינורי, "השוק רואה את החדשות האחרונות כניסיונות למשא-ומתן, כל אחד עושה שרירים, אבל בסוף הפעימה בשבת תצא לפועל. לשוק המט"ח הפעימה הקרובה הרבה יותר חשובה, שכן בלי שחרור החטופים חוזרים בחזרה למלחמה עצימה בדרום, והסיכון יזנק שוק".

קוסטיקה מוסיף כי ללא אירוע שיטרוף את הקלפים בגזרה הגאו-פוליטית, השקל יחזור להתחזק. "בסוף, ככל שהשקט יימשך, אנחנו נראה את הגירעון יורד, את פרמיית הסיכון מתמתנת, ובסוף גם את הריבית פוחתת. מדובר באלמנטים שטובים לשוק וציפייה לתנאים כלכליים טובים יותר, והשקל יתחזק".

נראה כי גם בזמן הפסקת האש, השברירית אומנם, השקל ממשיך לנוע בתנודתיות סביב טווח רחב. לאחרונה עלו סברות בקרב מספר כלכלנים, וביניהם גם מודל של בנק ישראל, המצביע על שקל חזק ביותר לולא השפעות המלחמה. ההערכות הן שהשקל יוכל להגיע ל-3.4 ואף להתחזק מעבר לכך.