התוכנית לעזה שמסעירה את העולם נכתבה חודשים לפני שטראמפ ניצח בבחירות

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הטיימס הבריטי חושפים את הדוח שלפיו נהגתה התוכנית של טראמפ לרצועת עזה, באיראן מפקפקים בחזון הכלכלי של טראמפ למזרח התיכון, האם הממשלה תחזיק מעמד, ופלטפורמת המסחר הפופולרית שמוכרת חולצות אנטישמיות • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין, בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים. 

"קמצנים": חיזבאללה מחלק פיצויים, ואזרחי לבנון לא מתרשמים 
התסבוכת בפיליפינים והאיחור בשווייץ: לא הכול ורוד אצל ענקית הנשק הישראלית 

1התוכנית של טראמפ לרצועת עזה

למרות הטענות החוזרות ונשנות על כך שטראמפ "שלף מהכובע" את התוכנית להשתלט על עזה וליישב מחדש 2 מיליון עזתים, כעת נחשף בטיימס הבריטי התכנון המוקפד והמשורטט של "תוכנית הנשיא לנדל"ן יפהפה ברצועה". הנשיא הנכנס נעזר בפרופסור לכלכלה מאוניברסיטת וושינגטון חודשים לפני הצהרתו על מנת לתכנן מחדש את הרצועה.

פרופסור אמריקאי-ישראלי בשם יוסף פלצמן, ראש המרכז למצוינות בלימודי הכלכלה של המזרח התיכון וצפון אפריקה באוניברסיטת וושינגטון, שלח את הדוח בן 49 עמודים, ליועציו של טראמפ ביולי האחרון, תחת הכותרת: "תוכנית כלכלית לשיקום עזה: גישת BOT (בנה-הפעל-העבר)".

פלצמן סיפר בפודקאסט להיסטוריון הישראלי קובי ברדה כחודש לאחר מכן כי "חשבתי לעצמי, למה שלא אכתוב פרספקטיבה מחוץ לקופסה על איך לתקן את עזה אחרי שהמלחמה תסתיים?". הוא שלח את המסמך לאנשי טראמפ, שהתעניינו בו.

הדוח מציג תוכנית מקיפה ומדוקדקת לשיקום מלא של עזה החרבה בטענה שהמלחמה מהווה "הזדמנות לגישה חדשה ורעננה לבעיה ישנה". הדוח משתמש במונחים כמו 'חשיבה מחוץ לקופסה', "ביטויים שהושמעו בשבוע שעבר גם על ידי חברי ממשלו של טראמפ, כולל קרוליין לויט, דוברת הבית הלבן", נכתב בטיימס.

התוכנית מציעה לרוקן את עזה ו"לחפור מחדש מאפס", אמר פלצמן, שהציע ליצור שלושה אזורי חיץ ברוחב ארבעה קילומטרים עם ישראל ומצרים, "בדומה לאזור המפורז בין צפון קוריאה לדרום קוריאה". בדוח פלצמן כותב כי "אין להגביל את יציאת 2 מיליון התושבים המקומיים במהלך השיקום", אך אינו עוסק בזכותם לשוב לרצועה. הוא מציע כי ארה"ב תפעיל לחץ על מצרים לקבל את התושבים המפונים מכיוון 'שמצרים היא מדינה בפשיטת רגל עם חוב משמעותי לארה"ב'". מצרים דחתה את הרעיון.

במזרח עזה, פלצמן מדמיין גורדי שחקים כמו בסין הקומוניסטית. המערב, הפונה לים התיכון "יהפוך לנדל"ן יוקרתי על קו החוף, בהשראת פרויקט הים האדום של סעודיה. בין השניים, יוקצו שטחים חקלאיים וחממות".לאחר שראש ממשלת ישראל קיבל את הדוח של פלצמן, נתניהו הביע תמיכה ברעיון.

"פלצמן דוגל במודל BOT (בנה-הפעל-העבר), שיטה המשמשת במדינות מתפתחות. התוכנית מציעה לחברות פרטיות להיכנס לשותפויות השקעה עם גורמים ממשלתיים ולקבל חוזי חכירה ל-50 עד 100 שנים", נכתב.

לפי התוכנית, רצועת עזה תפעל על אנרגיה סולארית, תכלול מערכת רכבת קלה ותנוהל דרך נמלי ים ואוויר. וכמה זה יעלה? הדוח מעריך כי העלות תנוע בין טריליון ל-2 טריליון דולר והפרויקט יושלם בתוך חמש עד עשר שנים. "בטווח הארוך, הדוח מציע כלכלה תלת-מגזרית בעזה, המבוססת על תיירות, חקלאות וטכנולוגיה".

וחוץ מגורדי השחקים והמלונות מי עתיד לשלוט בעזה לפי התוכנית? פלצמן מציע "מנהלים אזרחיים" שיגיעו לעזה על מנת לייסד מערכת חוקים שתתאים לשוק החופשי. "הריבונות של התושבים תטופל רק לאחר תום חוזה החכירה בן 50 השנים, לצד הקמת ממשל אזרחי חזק", נכתב.

חוקרים במזרח התיכון וארגוני זכויות אדם מזהירים כי התוכנית היא הפרה של החוק הבינלאומי. "טראמפ חוזר למודל הפיתוח הכלכלי, תוך התעלמות מתביעותיהם הפוליטיות של הפלסטינים", אמרה מרווה מאזיאד, פרופסורית במכון לחקר ישראל באוניברסיטת מרילנד.

מתוך הטיימס מאת ג'וזי אנסור. לקריאת הכתבה המלאה.

2ניצול הנפט וחיזוק הדולר: זה החזון הכלכלי של טראמפ למזרח התיכון

טראמפ רוצה להחזיר את הדומיננטיות האמריקאית במזרח התיכון באמצעות שליטה בכלכלה ובעליונות הדולר, במקביל להטלת סנקציות. "התוכנית של טראמפ כוללת השקעות רחבות היקף במזרח התיכון, כולל ניצול 'הנפט והחופים של הים התיכון' והפיכת עזה למרכז כלכלי משגשג", נכתב בטהרן טיימס.

בנוסף, נשיא ארה"ב כבר הספיק לאיים על מדינות BRICS (רוסיה, סין, הודו, ברזיל, דרום אפריקה, איראן, מצרים וסעודיה) נגד השקת מטבע חדש למסחר, והזהיר מהטלת מכסים של 100%. טראמפ גם מתכנן לחסום השקעות סיניות ואת יוזמת "החגורה והדרך" (אסטרטגיית הפיתוח של סין) על ידי הבטחת נוכחות מערבית חזקה במזרח התיכון. טראמפ אפילו שוקל שתאגידים בארה"ב ייכנסו לסוריה למטרות שיקום והשקעה.

טראמפ גם מקווה כי ישיג משא-ומתן עם איראן, בתנאים אמריקאים, אולם זה "ייקח זמן רב ולבסוף ייכשל. איראן שואפת לסלק את ההשפעה האימפריאליסטית האמריקאית מהאזור, וארה"ב מבקשת 'שינוי משטר' - לכן, אין בסיס משותף להגעה להסכם", נכתב בטהרן טיימס.

האסטרטגיה של טראמפ למזרח התיכון נידונה לכישלון. "ייתכן שהוא ישקול נסיגה מלאה מהאזור, תוך החלפת נוכחות צבאית במקסימום סנקציות, בידוד דיפלומטי ולחץ על כל בעלי הברית של איראן. עם זאת, מהלך כזה יחזק את ציר סין-רוסיה-איראן ויחליש משמעותית את השליטה האמריקאית במזרח התיכון".

מתוך טהרן טיימס מאת בטול סובאיטי. לקריאת הכתבה המלאה.

3האם ממשלת נתניהו תשרוד את הפסקת האש?

הישרדותו הפוליטית של ראש הממשלה בנימין נתניהו תלויה ביכולת שלו לאזן בין דרישות הקואליציה לבין הלחץ האמריקאי. אולם, כעת נחשפים סדקים הן בלחצים הפנימיים והן בלחצים החיצוניים. "נראה שהחלה הספירה לאחור לנפילתה האפשרית של ממשלתו של ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו, על רקע הסתבכויות פוליטיות פנימיות וחיצוניות גוברות", נכתב בניתוח של מוחמד עומאר סופר ועיתונאי פלסטיני ב-The New Arab.

סערה פוליטית פנימית מאיימת על הקואליציה כאשר חברי כנסת מאיימים לפרוש. סמוטריץ' ובן גביר מפעילים לחצים על נתניהו לחדש את הלחימה בעזה. בן גביר התפטר לאחר הסכם הפסקת האש, וסמוטריץ' רמז למהלך דומה, שעשוי להפיל את הממשלה. גם המפלגות החרדיות מאיימות לפרק את הקואליציה במקרה שחוק הגיוס יאושר. "מצב זה מציב את נתניהו בעמדה קשה, שכן עליו לאזן בין דרישות הפלגים הקיצוניים לבין מניעת קריסת ממשלתו", נכתב.

הפרשן הפוליטי עקיבא אלדר אמר ל-The New Arab כי נתניהו עלול להפר את הפסקת האש עם חמאס "ולו לזמן קצר" כדי לשמור על הקואליציה שלו ולהבטיח את תומכיו. "נתניהו מנסה לפלג בין סמוטריץ' לבן-גביר, כדי למנוע מהם להתאחד נגדו", הוסיף עקיבא.

"בסקרים האחרונים בישראל, האופוזיציה מתחזקת, אך הצהרותיו של טראמפ לגבי עזה נתנו לנתניהו מרחב תמרון הכרחי, המאפשר לו לקדם נורמליזציה עם סעודיה תוך שמירה על תמיכת הימין הקיצוני", נכתב. מצד אחד, נתניהו ירצה לתמוך בתוכנית טראמפ לסיים את הסכסוך וליצור הסכם נורמליזציה עם סעודיה, אך מצד שני, "נתניהו מנסה להציל את חייו הפוליטיים", אמרה ל-The New Arab רוית הכט מומחית פוליטיקה ישראלית. "המציאות היא שהוא בסכנה", הוסיפה.

עהד פירוואנה, פרשן פלסטיני לענייני ישראל, אמר ל-The New Arab כי שלושה אתגרים משמעותיים עשויים לקבוע את גורלו של נתניהו בחודשים הקרובים: הראשון, השלמת השלב השני של עסקת החטופים עם חמאס, השני אישור תקציב המדינה והשלישי הדיון על גיוס החרדים לצה"ל.

"נתניהו ידוע ביכולתו לתמרן ולגבש פשרות, ולכן סביר שינסה לדחות החלטות מכריעות כדי לקנות זמן", אמר ל-The New Arab פירואנה. והוסיף, "הוא כבר פועל להאריך את השלב הראשון של הפסקת האש כדי להבטיח את אישור התקציב בכנסת ולשמר את יציבות ממשלתו".

מועאמן מוקדד, פרשן פוליטי פלסטיני, אמר ל-The New Arab כי נתניהו עשוי לבחור בבחירות כאמצעי מילוט אסטרטגי. "אם תיווצר הזדמנות, נתניהו עשוי להמר על בחירות כדי להחזיר לעצמו שליטה מוחלטת על מחנה הימין", אמר.

מתוך The New Arab מאת מוחמד עומאר. לקריאת הכתבה המלאה.

4אנה פרנק עם כאפייה וצלב קרס: שופיפיי מוכרת חולצות אנטישמיות

פלטפורמת המסחר האלקטרוני שופיפיי (Shopify) מוכרת חולצות אנטישמיות ביניהן אנה פרנק לובשת כאפייה וקוראת לשחרור פלסטין, דמויות מאוירות בסגנון אנטישמי ומפרסמת את חולצת צלב קרס של המותג של קניה ווסט, Yeezy, שהספיקה כבר לעורר סערה בעולם. שופייפי בתגובה אמרה לצוות התמיכה לא לענות ללקוחות שמתלוננים על כך, פורסם באתר החדשות הקנדי The Logic.

הראפר האמריקאי קניה ווסט רכש פרסומת בסופרבול כדי להפנות אנשים לאתר החנות. מי שביקרו בחנות מצאו מוצר יחיד בשם "HH-01", חולצת טריקו לבנה עליה מתנוסס צלב קרס שחור גדול במחיר של 73 שקלים ויש אפילו משלוח לישראל. ווסט משתמש בפלטפורמה של שופיפיי על מנת למכור מוצרים שלו, ביניהן גם החולצה.

אולם, משיטוט בחנויות שופיפיי ניתן למצוא חולצות עם מסרים אנטישמיים מטרידים נוספים. עובד לשעבר של שופיפיי אמר לעיתון הקנדי כי זה היה "שובר לב לראות את עבודת חייך נהרסת על ידי נאצים גמורים". עובד יהודי של הפלטפורמה כתב בשירות ההודעות הפנימי של החברה שהוא חש אי נוחות מכך שהחנות של ווסט נותרה זמינה. בתגובה צוות התמיכה של שופיפיי הונחה לכתוב ללקוחות בצ'אט התמיכה "אין תגובה" ולסיים צ'אטים מקוונים שדנים בנושא.

לכאורה, מדיניות החברה אמורה למנוע ממקרים כאלה לקרות, אך זו הקלה את המדיניות שלה בשנה שעברה והסירה סעיף שאסר על "תוכן שנאה". "שופיפיי לא בודקת מראש את המוצרים הנמכרים דרך הפלטפורמה שלה, אך היא יכולה להסיר מוצרים או לסגור חנויות המפרות את מדיניות השימוש המקובל (AUP) שלה. לפי המדיניות, מוצרים הנמכרים דרך שופיפיי אינם יכולים 'לעודד או לאיים באלימות' כלפי קבוצות או אנשים ספציפיים", נכתב. הפלטפורמה לא הגיבה לדברים.

מתוך The Logic מאת ג'יימס טמפרטון ומורד חמדי. לקריאת הכתבה המלאה.