בשוק מחפשים הסבר למגמות השונות של נובה וקמטק

לאחר שהניבו תשואות של מאות אחוזים בשנים האחרונות, מתנהלות שתי מניות בדיקות השבבים במגמה שונה, ובשוק מחפשים הסבר • השבוע יפרסמו השתיים דוחות ובבנק קנטור מעריכים: "נובה היסטורית עולה בעקבות דוחות, ואנו לא מצפים למשהו אחר. קמטק תעקוף התחזיות"

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי חברות הפועלות בשוק השבבים העולמי ונסחרות בבורסת תל אביב (לצד מסחר בנאסד"ק), היו אחראיות לחלק ניכר מהעליות בבורסה המקומית בשנים האחרונות. השתיים - קמטק  ונובה , נהנות מטרנד הבינה המלאכותית, והתשואות הגבוהות שהניבו למשקיעיהן סייעו למדדי ת"א המובילים לצלוח את התקופה הקשה שעבר השוק המקומי, בחודשים הראשונים שלאחר פרוץ המלחמה. בפרספקטיבה רחבה יותר של חמש השנים האחרונות, רשמה מניית קמטק תשואה של 712% ואילו נובה טיפסה בתקופה זו ב-567%.

שיתוף הפעולה החדש של שתי ענקיות הסייבר הישראליות  
"נקנה את טוויטר אם תרצה": תשובתו של מנכ"ל OpenAI למאסק 

הגרפים של מניות שתי החברות היו בדרך כלל מתואמים: שתיהן לרוב עולות יחד ויורדות יחד, בהתאם לשינויים שקשורים לשוק שבו החברות פועלות - בדיקות תהליכי ייצור השבבים. אלא שלאחרונה נפתח פער בין המניות, ובעוד שנובה נסחרת כיום בשווי שיא של כל הזמנים, בקמטק נרשמה חולשה מסוימת, ומאז השיא של חודש יולי שעבר היא איבדה 35%. שתי החברות צפויות לפרסם דוחות השבוע (קמטק ביום רביעי ונובה בחמישי) וכנראה שאלה יתנו את הטון על כיוון המניות בהמשך.

נובה, בניהולו של גבי ויסמן, נסחרת כיום בשווי של 7.35 מיליארד דולר, וקמטק המנוהלת בידי רפי עמית נסחרת בשווי של 4 מיליארד דולר. שתי המניות הן דואליות, ונכללות במדד ת"א 35, כשמשקלה של נובה במדד הוא 6.1% ושל קמטק - 2%. כאמור, שתי החברות מספקות ציוד לבדיקת שבבים, וכששוק ייצור השבבים צומח - גם הן נהנות מצמיחה משום שהייצור דורש תהליכי בדיקה קפדניים.

מה יכול להסביר את הפער במניות? סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט בכיר באופנהיימר, מוצא את התשובה בדוחות המתחרה האמריקאית Onto שפורסמו בשבוע שעבר. "אונטו, שהוקמה ממיזוג שתי חברות, פועלת בשתי חטיבות: הגדולה יותר מתחרה בקמטק והקטנה בנובה, ומהדוחות שלה המשקיעים מסיקים מסקנות בנוגע לשתי החברות", הוא אומר. "בדוחות האחרונים ראינו חולשה בחטיבה שמתחרה בקמטק, ומנגד חוזקה יוצאת דופן בחטיבה שמתחרה בנובה. אלה שני שווקים שונים: נובה היא ב-front-end, בציוד לפאבים הגדולים (מפעלי ייצור) שמייצרים פרוסות סיליקון, וקמטק בשוק ה-back-end שעוסק במארזים. זה שוק שצמח מהר יותר בשל התפתחות ה-AI והמערכות שהן מאוד מסובכות ומשלבות כמה סוגי שבבים במארז".

"החולשה מחזורית: יש 'מרוץ חימוש' בתחום"

אחד הסגמנטים הצומחים בשוק הזה הוא שבב הזיכרון HBM, שלדברי וסצ'ונוק למרות היקפיו הלא גדולים, הפך למנוע צמיחה משמעותי משום שהוא נדרש למערכות AI. "מעט מאוד שחקנים יודעים לייצר את השבב ונוצר עודף ביקוש על היצע. אבל אונטו אמרו בשיחת הוועידה שלהם משהו שעורר דאגה: לדבריהם נוצר דווקא עודף היצע, כי ייצרו יותר שבבי HBM מהביקוש להם, או שיש התאמה של המלאים. המשמעות היא חולשה בפעילות שרלוונטית גם לקמטק", הוא אומר.

עם זאת, להערכתו יכולה להיות גם פרשנות אחרת לחולשה שעליה אונטו מצביעה: "ייתכן שהיא מאבדת שוק לטובת קמטק, כמו שבעבר איבדה נתח לטובת נובה", מעריך וסצ'ונוק. את התשובה לכך נגלה בדוחות הקרובים. האנליסט מציין שקמטק השיקה לאחרונה מוצרים חדשים שזכו להיענות גבוהה והזמנות בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

אך גם אם מדובר בחולשה כללית בשוק ה-HBM, וסצ'ונוק מעריך שזו חולשה מחזורית והשוק יהיה חזק ברמה השנתית. "יש 'מרוץ חימוש' בתחום, כשהייניקס היא החברה המתקדמת ביותר, סמסונג חווה קשיים ומיקרון התחילה להתקדם - וזה פחות מסתדר עם המסר של עודף היצע", לדבריו. קמטק לא מפרטת כמה מהכנסותיה מגיעות מהתחום הזה, אך וסצ'ונוק מעריך שזה נתח לא מבוטל. באופן כללי הוא אומר ששלוש החברות (נובה, קמטק ואונטו) לוקחות נתחי שוק ממובילת התעשייה, KLA (שרכשה בעבר את אורבוטק הישראלית).

האפסייד מגיע אפילו לתחזיות הרבעון הראשון

מה צפוי בדוחות הקרובים של שתי החברות? אנליסט השבבים סי.ג'יי מיוז מבנק ההשקעות קנטור העריך כי בקמטק צפוי רבעון חיובי, עם עקיפה מתונה של התחזיות על רקע החוזק בתחום המארזים המתקדמים (advanced packaging), ומה שהוא מגדיר "'סימני חיים ראשונים' בעסקים שאינם AI". הוא צופה הכנסות של 117 מיליון דולר ברבעון, גבוה ב-2 מיליון דולר מקונצנזוס האנליסטים, ורווח נקי Non-GAAP של 79 סנט למניה, גבוה ב-4 סנטים.

לדברי מיוז, הפוקוס יהיה בין היתר על הטרנדים ב-HBM אחרי מה שאמרה אונטו (להערכתו זה שוק שמהווה כ-30% מהכנסות קמטק), ועל הפעילות בסין שמהווה מעל 30% מהכנסות קמטק. המלצת קנטור על המניה היא "נייטרלי" במחיר יעד של 100 דולר, שמהווה פרמיה של 12.7% על מחירה הנוכחי של קמטק.

בנובה, מיוז מקנטור צופה המשך מומנטום חיובי שיתמוך בתחזיות חיוביות ל-2025, בין היתר בזכות ההיצע הטכנולוגי הייחודי שלה. "לנובה יש היסטוריה של עליית המניה בעקבות דוחות כספיים, ואנחנו לא מצפים למשהו אחר הפעם", כתב האנליסט. הוא צופה הכנסות רבעוניות של 194 מיליון דולר - גבוה ב-8 מיליון דולר מקונצנזוס האנליסטים, ורווח נקי Non-GAAP של 1.95 דולר, 13 סנט מעל הקונצנזוס. האפסייד צפוי להערכתו להיות גם בתחזיות, והוא צופה תחזית להכנסות של 200 מיליון דולר ברבעון הראשון עם רווח נקי של 2 דולר למניה, גבוה מתחזיות השוק. בהתאם, בבנק חיוביים על מניית נובה עם המלצת "תשואת יתר", במחיר יעד של 275 דולר הגבוה ב-8.6% ממחיר המניה.

גם וסצ'ונוק צופה דוחות חיוביים לשתי החברות, ולדבריו "בקמטק הציפיות מאוד נמוכות, גם מבחינת סנטימנט המשקיעים, ויש אפשרות לאפסייד. בנובה הסיפור קשור יותר להתקדמות בהקמת מפעלי ייצור שבבים - המפעל של TSMC באריזונה נפתח לאחרונה, וכשמפעל מתחיל לעבוד החשיבות של ציוד מדידה ובדיקה היא עצומה. זה מסביר את המומנטום החזק בנובה, ולהערכתי החברה תתן תחזית חזקה.

"גם נובה וגם קמטק יציגו צמיחה שנתית של 30%-40% ב-2024, והתחזית ל-2025 תהיה של צמיחה באזור ה-15%, מעל הצמיחה ב-CAPEX (הוצאות הוניות) בשוק כולו שצפויה להיות 10%-12%. הפוקוס בשוק השבבים הוא על ה-AI, ואנחנו רואים הגדלת השקעות בתחום - כל החברות הגדולות - אמזון, גוגל, פייסבוק - 'התפוצצו' בתחזיות ה-CAPEX שלהן, אז צפויה שנה חזקה מאוד בהשקעות", מוסיף וסצ'ונוק. "גם ענקית השבבים TSMC העלתה את תחזית ההוצאות שלה ב-30% וזה חשוב מאוד, כי היא זו שבסוף רושמת את הצ'ק לחברות כמו נובה וקמטק".