הבורסה בת"א | סיקור שוטף

מגמה חיובית בבורסה בתל אביב; קבוצת דלק וטבע עולות בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6% • השקל נחלש מול הדולר • בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה בפעם התשיעית ברציפות • אפל הכריזה על השקעה של יותר מ־500 מיליארד דולר בפרויקטים של החברה בארה"ב • פלנטיר נפלה בכ-10% - אלו הסיבות • דיסקונט: אי הוודאות לגבי מדיניות טראמפ תגרום לתנודתיות בתשואות • ובמיטב מעריכים שהשוק האמריקאי ישיג יתרון על פני השווקים בעולם 

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר
 

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

12:10

מגמה חיובית בבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.6%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.2%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז, אשר קופץ בכ-1.6%, בהובלת דלק קבוצה .

באפ טכנולוגיות , שפיתחה ומתפעלת פלטפורמת מועדון לקוחות לגיימרים ברחבי העולם, השלימה גיוס הון באמצעות הנפקה פרטית בהיקף של כ-10 מיליון שקל. גיוס ההון יתמוך בהמשך התפתחות החברה. במסגרת גיוס ההון, הנפיקה החברה יחידות הכוללות מניות ואופציות בהיקף כספי של כ-10 מיליון שקל, כאשר האופציות, ככל שימומשו, יזרימו לקופת החברה סכום נוסף של כ-9.5 מיליון שקל. בהנפקה השתתפו, בין היתר, גם גופים איכותיים כגון בית ההשקעות IBI, איילון קרנות נאמנות וקרן הגידור חצבים.

11:25

מגמה חיובית בתל אביב: מדד ת"א 35 עולה בכ-0.7%, מדד ת"א 90 מתקדם בכ-0.3%. בולט לחיוב מדד ת"א נפט וגז, שקופץ בכ-1.3%.

בשוק החוב המקומי, האג"ח הממשלתיות רושמות ירידות: האג"ח לעשר שנים יורדות בכ-3 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.27%; האג"ח לשנתיים יורדות בכ-13 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.02%.

חברת כרטיסי האשראי ישראכרט  תשלם פיצוי של 9 מיליון שקל לחברת הביטוח הפניקס  על ביטול הקשר העסקי בין החברות - כך על-פי פשרה שאליה הגיעו אתמול (ב') שתי החברות וקיבלה את אישור בית המשפט המחוזי בתל אביב.

ישראכרט תשלם להפניקס 9 מיליון שקל על ביטול הסכם להקמת פעילות משותפת

חברת הביטוח מגדל  זכתה במכרז ביטוחי הנסיעות לחו"ל של קופת חולים מכבי, ותוכל להציע במהלך חמש השנים הקרובות (עם אופציה להארכה נוספת) ביטוח נסיעות לחו"ל לכ-2.7 מיליון חברי מכבי. במגדל מעריכים את פוטנציאל ההכנסות ביותר מ-50 מיליון שקל בשנה, ועד 300 מיליון שקל לאורך התקופה.

10:35

המסחר בתל אביב עבר לעליות קלות: מדד ת"א 35 מתקדם בכ-0.3%, מדד ת"א 90 עולה בכ-0.1%.

בשוק המט"ח המקומי, השקל נחלש מול הדולר בכ-0.4%, ושערו עומד כעת על 3.58 שקלים. 

אורי תובל, מנכ"ל תובל בית השקעות ויו"ר קרן הגידור אלמנדה, התייחס להיחלשות השקל: "אנו עדים בימים האחרונים להיחלשות מסוימת של השקל, לאחר תקופה של התחזקות מרשימה בחודשים האחרונים. להערכתנו, מדובר בתופעה זמנית, והשקל צפוי להמשיך ולהתחזק מול הדולר במהלך השנה, לכיוון שער של 3.3-3.4. מגמה זו נובעת מהרגיעה במצב הביטחוני ומהיציבות הכלכלית של ישראל, הנחשבת לחזקה יחסית לשאר מדינות ה-OECD. באשר לדולר בזירה הגלובלית, מדובר בסוגיה מורכבת יותר. ארצות הברית מנהלת מאבק עיקש במטרה להחליש את הדולר בעולם ולארגן מחדש את מערכת הסחר העולמית. ניתן לראות זאת בפעולות האחרונות של ממשל טראמפ, שמתבטאות בהטלת מכסים הדדיים ובצעדים נוספים בתחום הסחר, מאז כניסתו לתפקיד".

אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, התייחס גם הוא לשקל: "השקל נחלש בימים האחרונים מול המטבעות המובילים בעולם, על רקע חוסר הוודאות הגוברת, ערעור עסקת החטופים וההסתברות הגוברת לחידוש הלחימה בדרום. לכך מתווספות ספקולציות בנוגע לאפשרות תקיפה של מתקני הגרעין באיראן. נכון לרגע זה, הדולר נסחר ברמה של 3.58 שקלים לדולר, המייצגת עלייה של כ-1% מרמת השפל השנתית. במקביל, היורו והפאונד רשמו עליות של כ-3% מרמות השפל השנתיות, בין היתר בשל התחזקותם הנוספת מול הדולר. למרות התנודתיות בטווח הקצר, ההערכות לטווח הבינוני והארוך נותרות ללא שינוי, וצפוי כי השקל ישוב ויתחזק באופן משמעותי מול המטבעות המובילים".

10:05

ירידות קלות בפתיחת הבורסה בתל אביב: מדד ת"א 35 נסחר ביציבות, מדד ת"א 90 מאבד מערכו כ-0.3%.

מניות שבולטות לחיוב בפתח יום המסחר: נייס , טבע , פלרם , תמר פטרוליום , פז אנרגיה .

מניות שבולטות לשלילה: וילאר , פורמולה מערכות , רבוע נדל"ן , ישרס , סאמיט .

08:10

1. שוקי המניות

יום המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת. אמש המסחר בת"א ננעל בירידות שערים: מדד ת"א 35 ירד ב-0.8%, ות"א 90 השיל מערכו כ-0.2%. בקרב המדדים הענפיים, ת"א ביומד ירד ב-1.3%, ות"א בנקים 5 השיל מערכו כ-1%.

בלטו במסחר מניות לוינסקי עופר  וצילו-בלו , שזינקו בכ־44% ובכ־9%, בהתאמה, לאחר שדווח כי יצחק תשובה ודודו זבידה, בעלי השליטה בקבוצת צילו בלו, רכשו 40% מחברת הבנייה למגורים לוינסקי עופר.

יצחק תשובה ודודו זבידה מתרחבים בתחום הנדל"ן, והמניות מזנקות

עוד בלטה במסחר חברת שירותי הפיננסים מניף , שעלתה בכ־4%, על רקע הדוח הרבעוני שפרסמה, בו דיווחה כי הרווח הנקי שלה לשנת 2024 עמד על 151.9 מיליון שקל, לעומת רווח של 124 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

ריכזה עניין גם מניית פורסייט  הדואלית, שזינקה בצהרי היום בכ-60%, לאחר שהחברה, המתמחה בתחום מערכות לתפיסת מרחב תלת־ממדית, הודיעה על הטמעת פלטפורמות המחשוב Orin Jetson NVIDIA בטכנולוגיות תפיסת המרחב שלה. עם זאת, לקראת סוף יום המסחר, המניה מחקה את העליות החדות, וסיימה בעלייה של כ-4.5%.

הבוקר באסיה, הבורסות רושמות ירידות: מדד הניקיי יורד בכ-1.3%, בורסת שנגחאי נסוגה בכ-0.4%, ההנג סנג צונח בכ-1% והקוספי משיל מערכו כ-0.5%.

אמש בוול סטריט, יום המסחר ננעל במגמה מעורבת: מדד הדאו ג'ונס הוסיף 0.1%, ה-S&P 500 ירד ב-0.5% והנאסד"ק איבד 1.2%. ענקיות הטכנולוגיה הובילו את הירידות: אנבידיה  צנחה ב-3.1%, אמזון  נחלשה ב-1.8%, אינטל  ירדה ב-2.4%, וטסלה  איבדה 2.2%.

ענקית הטכנולוגיה אפל  הכריזה על השקעה של יותר מ־500 מיליארד דולר בפרויקטים של החברה בארה"ב, שיימשכו לאורך ארבע השנים הקרובות. החברה הגדירה את ההשקעה כ"התחייבות הגדולה ביותר שלה אי פעם". התוכנית אמורה להביא לתוספת של כ-20 אלף משרות.

500 מיליארד דולר: השקעת הענק של אפל בארה"ב

ברקשייר האת'וויי , חברת ההחזקות של וורן באפט, זינקה בכ-4%, לאחר שפרסמה דוחות טובים. לפי הנתונים שפירסמה ברקשייר, הרווח התפעולי של הקונגולמרט קפץ ב-71% ל-14.5 מיליארד דולר ברבעון הרביעי. 

ההשקעות שיכאבו לכם כמו "נישואים כושלים": גלובס מגיש - ציטוטים בלתי נשכחים מהמכתב השנתי של וורן באפט

מניית פלנטיר טכנולוג'יס  ירדה בחדות והשלימה צלילה של כ-25%, תוך חמישה ימי מסחר. שני גורמים מרכזיים הובילו לירידות: הראשון הוא מכירת מניות על־ידי המנכ"ל: דווח כי המנכ"ל, אלכס קארפ, ביטל את תוכנית המכירה הקודמת שלו והחליף אותה בתוכנית חדשה שהוגשה לרשות ניירות ערך (SEC) בסוף השנה שעברה. התוכנית כוללת מכירת 9,975,000 מניות עד ספטמבר, בשווי של כ-1.24 מיליארד דולר לפני הירידות האחרונות. מאחר וחלק גדול מהתגמול של קארפ מבוסס על מניות, הצעד הזה אינו מפתיע במיוחד. 

הסיבה השנייה היא קיצוצים אפשריים בתקציב הביטחון: בעקבות דיווח של הוושינגטון פוסט שלפיו ממשל טראמפ הנחה את הפנטגון לתכנן קיצוצים תקציביים משמעותיים בחמש השנים הקרובות, מה שמטיל ספק באחד ממקורות ההכנסה העיקריים של חברת הטכנולוגיה.

מניית עליבאבא גרופ  צללה בכ-10%, לאחר שהחברה הודיעה על תוכניותיה השאפתניות להשקיע לפחות 53 מיליארד דולר בבינה מלאכותית לאורך שלוש השנים הקרובות, ועל אף הדוח הרבעוני שפרסמה הענקית הסינית בשבוע שעבר. במקביל, במורגן סטנלי שדרגו את המלצתם על המניה לעודף משקל וציינו כי החברה ערוכה להמשך מנהיגות בשוק ענן הבינה המלאכותית. 

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר בעליות שערים קלות: הנאסד"ק עולה בכ-0.1%, בעוד ה-S&P 500 והדאו ג'ונס מתקדמים שניהם בכ-0.2%.

2. שוקי האג"ח

בשוק החוב המקומי, תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו קלות ביום ב'. מדדי התל בונד הקונצרניים נסחרו ביציבות.

האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרות בירידות שערים הבוקר: אג"ח לעשר שנים יורדות בכ-2 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.37%; אג"ח לשנתיים יורדות גם הן בכ-2 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-4.15%.

כלכלני בנק דיסקונט ציינו בסקירתם כי "השווקים צופים שתי הפחתות ריבית בארה"ב עד סוף השנה, כשהפחתה ראשונה מגולמת בחודש יולי". במקביל, ציינו כי אי־הוודאות לגבי מדיניות ממשל טראמפ תימשך בטווח הקצר, ותגרום להמשך תנודתיות בתשואות.

3. שוקי הסחורות והמטבעות

בשוק המט"ח המקומי, השקל נסחר ביציבות מול המטבעות הזרים ביום ב'. שער הדולר־שקל עמד בצהרי היום על 3.56 שקלים ושער האירו־שקל נסחר סביב 3.72 שקלים.

בשוק הסחורות, מחירי הנפט נסחרו ביציבות ביום ב'. מחירה של חבית מסוג ברנט עמד על 74 דולר, ומחירה של חבית מסוג WTI נסחר סביב 70 דולר. בחודש האחרון, מחירי הנפט ירדו בכ־6%, על רקע תקוותם של המשקיעים בנוגע לסיום המלחמה באוקראינה, שתאפשר את חידוש יצוא הנפט מצפון עיראק.

המלחמה בין אוקראינה לרוסיה נכנסה לשנתה הרביעית, וגורמים רשמיים ציינו בתחילת השבוע כי מנהיגי האיחוד האירופי ייפגשו ב־6 במרץ כדי לדון בתמיכה נוספת באוקראינה ובערובות הביטחון האירופיות.

לצד זאת, בדוח האנרגיה שפרסם בנק אוף אמריקה, מעריכים כי מחירי הנפט יישארו בטווח של 60-80 דולר לחבית עד 2030, עם ממוצע של 75 דולר ב-2025 ו-73 דולר ב-2026. "השוק צפוי להמשיך בעודף היצע מתון, בעוד לאופ"ק+ יש יכולת ייצור בלתי מנוצלת של 5 מיליון חביות ביום", ציינו בדוח כלכלני הבנק.

עוד צוין, כי להערכתם, הביקוש לנפט צפוי להאט עקב חדירת רכבים חשמליים ושיפור היעילות האנרגטית, עם צריכה ממוצעת של 106 מיליון חביות ליום עד 2030. גורמים כמו מתיחויות גאו־פוליטיות, האטה בצמיחת הרכבים החשמליים ועיכובי פרויקטים עשויים להעלות מחירים, בעוד גידול בתפוקת אופ"ק+ או מלחמות סחר עלולים לדחוף אותם מטה. למרות יציבות יחסית, בדוח מזהירים כלכלני הבנק מפני תנודתיות פוטנציאלית בשוק, בשל שינויים במדיניות האנרגיה והתחרות מצד מקורות מתחדשים.

4. מאקרו

בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה ביום ב' על רמה של 4.5%. על רקע החלטת הבנק, שיעור האינפלציה הגבוה (3.8%) בישראל, שנמצא מעל הגבול העליון של יעד יציבות המחירים. זאת הפעם התשיעית ברציפות בה הבנק המרכזי בישראל מותיר את הריבית על כנה, אך על פי הערכות, במחצית השנייה של השנה, עם כניסתה של האינפלציה אל עבר היעד, הריבית בישראל עתידה לרדת.

ראיון | הנגיד מגלה - מה מטריד אותו במיוחד במבצעים הנדיבים בשוק הנדל"ן

במזרחי טפחות הגיבו להחלטת הבנק: "גם בהודעה זו, בנק ישראל ממשיך להדגיש כי 'על רקע המשך הלחימה' הוא ממשיך למקד את המדיניות המוניטרית 'בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות'. עם התמתנות הלחימה, כמובן, עולה השאלה אם נראה שינוי לניסוח הזה בהמשך".

עוד נמסר ממזרחי טפחות: "בחודשים האחרונים ראינו הצטברות של אי וודאות נוספת, בדמות ההשפעה הפוטנציאלית של עליות המחירים כתוצאה מסעיפי המדיניות הרבים שנכנסו אליו, במדד ינואר. ואכן, לאחר פרסום המדד, האינפלציה עלתה ל-3.8% גבוהים יחסית. אבל מאז הציפיות האינפלציוניות המקומיות התמתנו לאזור 2.3%. ולהערכתנו, ככל שהלחימה לא תייצר מגבלות צד היצע נוספות, וכרגע נראה שזה המצב, אפשר לצפות גם להתמתנות מהכיוון הזה. כולל הרגיעה בלחימה, ולאור אותן ציפיות אינפלציה מתונות יותר, אפשר להגיד ששוק התעסוקה לוקח את קדמת הבמה בתור סיבה לא להוריד ריבית בישראל בהחלטות הקרובות: "שוק העבודה ממשיך להיות הדוק - כך עולה מנתוני האבטלה, המשרות הפנויות, התעסוקה ההשתתפות והשכר", לשון ההודעה.

במזרחי טפחות הוסיפו: "בראייה קדימה, לאחר ההחלטה היום, ציפיות השוק ממשיכות לתמחר הסתברות נמוכה, אך קיימת, להורדת ריבית בהחלטה הבאה, באפריל. משם ההסתברות עולה בצורה מתונה, כאשר רוב כובד המשקל להורדה נוספת מצביעה על ההחלטה ביולי. הציפיות האלה מתכתבות בצורה ברורה עם מקבילותיהן בארה"ב, הכוללות הסתברות נמוכה מאוד להורדה נוספת, בהחלטה עוד כשלושה שבועות. וזחילה כלפי מעלה בהסתברות, אל מה שמתגבש לכיוון של הורדה ביולי, דווקא. גם כאן יש סיבות דומות. ולהערכתנו בפרט, הרבה מהעניין הוא השפעת המכסים, אשר צפויה להיכנס למדדי פברואר ומרץ, שיפורסמו באפריל. ואם זה לא יתממש, על זה אפשר לציין שוק תעסוקה הדוק גם הוא, מסיבות דומות".

5. תחזית

אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מתייחס לשאלה האם כדאי להגדיל פיזור באפיק המנייתי מחוץ לארה"ב, ומסביר כי במיטב ממשיכים להמליץ על חשיפה בינונית־נמוכה לאפיק המנייתי ועדיין מעריכים שהשוק האמריקאי ישיג יתרון על פני השווקים מחוץ לארה"ב גם בתסריטים הכלכליים השליליים, ובסיכוי עוד יותר גבוה בתסריטים חיוביים.

בסקירתו הוא מונה את הסיבות להמלצתו: "ראשית, צריכים לציין שהביצועים העודפים של השווקים בחו"ל ובפרט באירופה לא נבעו מהשיפור במצב הכלכלי. האינדיקאטור הכולל של בלומברג לפעילות הכלכלית באירופה ירד לאחרונה לאחת הרמות הנמוכות של השנים האחרונות. יתכן והשינויים הפוליטיים ביבשת ובפרט הבחירות בגרמניה, יגרמו לשינוי חיובי במדיניות הכלכלית, אך מוקדם מדי להמר על כך.

"לצד זאת, סיום המלחמה באוקראינה באופן המסתמן לא בהכרח יטיב עם אירופה. הם לא יחזירו לעצמם מקורות אנרגיה זולים. הסיכון הביטחוני עלול דווקא לגדול ואיתו הוצאות הביטחון שיכולות אומנם לסייע לתעשיות הביטחוניות, אך פחות לכלכלה הרחבה.
השווקים מחוץ לארה"ב ובפרט האירופאי זולים מהאמריקאי, אך זה לא מצב חדש וסיבה זו לבדה בדרך כלל לא גורמת למהפכים בשווקים.

"במקביל, העצירה בהורדת הריבית בארה"ב וזירוז במדינות האחרות ובפרט באירופה יכולים לפגוע בשוק האמריקאי. עם זאת, לא נראה שיש הבדלים גדולים באינפלציה בין ארה"ב והמדינות האחרות. הופעת סימנים ברורים של האטה בכלכלה האמריקאית ידחפו גם את ה-FED להורדות ריבית מהירות יותר ולהיעלמות היתרון של השווקים האחרים.
יתכן שהמדיניות הכלכלית של הממשל בארה"ב תהיה הרסנית לכלכלה המקומית שתקשה על המשקיעים להצדיק הערכות שווי גבוהות למניות האמריקאיות. בינתיים, צעדי הממשל אומנם עוררו חששות גדולים, אך עד עתה לא ננקטה פעולה בלתי חוזרת בעלת פוטנציאל לנזק גדול ומיידי. הטלת המכסים, המסוכנים ביותר לכלכלה האמריקאית, מסוכנת עוד יותר לשותפי הסחר שלה".

לבסוף מציין זבז'ינסקי כי: "האפיזודות של הובלת DAX על פני S&P500 קרו לא פעם בעשור האחרון. זה תמיד נגמר תוך מספר חודשים במפלה שמחקה את כל היתרון שנוצר לשוק האירופאי ואף הרבה מעבר".