מנהל הטכנולוגיות הראשי של חברת מקורות: "מים זה המוצר הבסיסי ביותר. יש לנו אתגרי אבטחה ייחודיים"

מנהל הטכנולוגיות הראשי של חברת מקורות, ריקרדו גלעד בייביץ, סיפר היום בכנס TECH IL על האבטחה של תשתיות המים בישראל, על הסכנות שהמערכות חשופות אליה ועל הפתרונות שנועדו להגן על המים שאזרחי ישראל שותים

ריקרדו גלעד בייביץ, מנהל הטכנולוגיות הראשי של מקורות, בכנס TECH IL / צילום: ניב קנטור
ריקרדו גלעד בייביץ, מנהל הטכנולוגיות הראשי של מקורות, בכנס TECH IL / צילום: ניב קנטור

בכנס TECH IL של גלובס שהתקיים היום (ד'), דיבר ריקרדו גלעד בייביץ, CTO של חברת מקורות, על האבטחה של תשתיות המים בישראל, הסכנות שהן חשופות אליה והפתרונות שנועדו להגן על המים שאנחנו שותים.

כנס TECH IL | מנכ"ל רשות החדשנות: "הגל הבא של ההייטק - חברות דיפ־טק; נשקיע בתחום כ-200 מיליון דולר בשנה הקרובה"
כנס TECH IL | אבי חסון: "בעבר הנפט והזהב היו משפיעים על מעמד האומות. היום זו תעשיית ההייטק"

בייביץ התחיל מתיאור של חברת מקורות, שמספקת 1.8 מיליארד קוב מים לכל המדינה, ואף לכמה מהשכנים של ישראל (בעיקר ירדן, ע"א). כדי לפקח על 11 אלף ק"מ של תשתיות, צריך 500 אלף חיישנים דיגיטליים ו-13 אלף התקנים אלקטרוניים ניידים. כל אלו מפוקחים על ידי 10 חדרי בקרה, ובראשו אחד מרכזי, ובו עוסקים בכל נושא בטחון המים: בקרה ושליטה, וגם בטחון פיזי, במערך אחד.

"יש לנו המון אתגרים ייחודיים"

"זה אתגר גדול למגן ולנהל את כל זה. כדי ליהנות מהחדשנות ומה-AI, צריך להיפתח. אם בעבר היו רשתות מבצעיות סגורות, נפרדות מהעולם, היום זה בלתי אפשרי. יחד עם זה מגיעות גם אפשרויות התקפה חדשות. אם פעם הייתה אבטחה פיזית, היום זה לא כל כך אפשרי עם 2,000 איש", מציין בייביץ. עוד הוא מספר, כי העיסוק של מקורות שונה ממה שנהוג במקומות אחרים: "העולם שלנו הוא נישה בתוך נישה: אנחנו עוסקים בעולם הסייבר לתשתיות קריטיות, ומתמגנים גם מפגיעות קינטיות ממש. וכמובן, פגיעה באיכות המוצר. אפשר להפסיק חשמל או מים, ואפשר גם לפגוע בטיב המים ולהפוך אותם ללא ראויים לשתייה. מים הרי זה מוצר המזון הבסיסי ביותר. יש לנו המון אתגרים ייחודיים".

בייביץ מספר שכדי לשמור על החדשנות הטכנולוגית "אנחנו משקיעים ב-10 סטארט-אפים בנושא של סייבר, AI ואיכות המים. אחד הדברים שהבנו זה את הצורך במעבר מריאקטיביות לפרואקטיביות. לא צריך רק לנטר, אלא לנהל Honey pots (מלכודות לתוקפי סייבר, ע"א). יש לנו צוות סייבר שמפעיל את חדר הבקרה 24/7", הוא מספר שבעולם ה-AI "אנחנו משתמשים בג'נרטיב, אלא מנתחים את איכות המים, ונותנים תחזיות מה הולך להיות ומשווים למצב האמיתי. אך בסופו של דבר, מדגיש בייביץ "זה חוזר לגורם האנושי. אם אנחנו יודעים שקורה משהו, צריך להגיע פיזית. יש צוותי התראה שיודעים לטפל בזה, שמבינים בבקרה ובסייבר. אנחנו בונים ומשקיעים בבניית הצוותים האלה".

ומה יקרה בהמשך? "מעבר לשימוש ב-AI וההשקעה בסייבר, אנחנו נכנסים לבלוקצ'יין כדי ליצור חיבור בין הרשתות ולהיות מסוגל לוודא שהצד השני הוא מי שהוא טוען. וכמובן הצפנה פוסט-קוונטית, וממשיכים לפתח את נושא הסייבר בתשתיות הקריטיות".

*** גילוי מלא: הכנס מתקיים בשיתוף-פעולה עם Startup Nation Central STARKWARE, מיקרוסופט ישראל, DREAM, פישר (FBC & Co), רשות החדשנות ומקורות