הישג ראשון ללשכת עורכי הדין במאבק נגד החוק המגביל את עצמאותה: שופטת בג"ץ יעל וילנר הוציאה היום (ד') צו ארעי, המקפיא את החזר התשלומים בגובה 20% מדמי החבר עבור עורכי הדין שכבר שילמו את הסכום לשנת 2025.
● לשכת עורכי הדין יוצאת למאבק שכמוהו לא ידעה, ולא מעט אתגרים מחכים לה
● ההסמכה לעריכת דין: תקופת ההתמחות תקוצר לשנה. ומה עם יתר ההמלצות?
● בלעדי | שותפות אסורה: ההרשעה המשמעתית שמסבכת את עורך הדין המפורסם
לפי החוק שעבר באחרונה בכנסת, ביוזמתו של ח"כ חנוך מילביצקי (ליכוד) ובתמיכתם של שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן (הציונות הדתית), דמי החבר שגובה הלשכה מעורכי הדין יקוצצו מיידית ב-20%. זאת, למרות שמוסדות הלשכה כבר אישרו את תקציבה ל-2025, ודמי החבר מהווים כ-70% מהתקציב המסתכם בכ-90 מיליון שקל.
בהתאם לכך, לשכת עורכי הדין נדרשה לבצע באופן מיידי החזרים בגובה 20% מדמי החבר לעורכי הדין שכבר שילמו אותם עבור השנה הנוכחית. הלשכה ביקשה מבג"ץ לעכב את הדרישה, והשופטת וילנר נעתרה כאמור לבקשה.
61 אלף עורכי דין כבר שילמו
לפי נתוני לשכת עורכי הדין, מדובר בהחזרים בהיקף של כ-220 שקל לכל היותר עבור כל אחד מ-61 אלף עורכי הדין שכבר שילמו את דמי החבר ל-2025.
לדברי הלשכה, שיוצגה בבג"ץ על-ידי עורכי הדין גיורא ארדינסט, עמיחי וסרטיל ותומר ויסמן ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, "התברר כי לצורך ביצוע ההחזרים יידרש פיתוח ויישום של פונקציות מתאימות במערכות המחשוב והתשלומים של הלשכה, אשר אינן ערוכות לביצוע החזרים. פיתוח זה כרוך בהשקעה כספית לא מבוטלת וצפוי להימשך פרק זמן של מספר שבועות".
בלשכה אף התריעו כי אם בג"ץ יורה בהמשך על ביטול החוק, הדבר יחייב גבייה מחדש של סכומים שהוחזרו - ועל כן מוצדק להקפיא את ההחזרים.
"תיקון חקיקה חריג ופסול מיסודו"
לפי החוק, יאסר על הלשכה להשתמש בדמי החבר למימון פעילויותיה הציבוריות - לרבות כנסים והשתלמויות מקצועיות והגשת חוות דעת מקצועיות במסגרת הליכי חקיקה. הלשכה תהיה רשאית לגבי תשלומי רשות לצורך מימון הפעילויות האלה, אך השימוש בהם יהיה כפוף לאישור כל ראשי המחוזות בלשכה - אשר חלקם מזוהים עם הממשלה ועם המתנגדים לראש הלשכה, עו"ד עמית בכר.
בעתירה שהגישה לשכת עורכי הדין אחרי אישור החוק בכנסת, היא מבקשת משופטי בג"ץ לבטל את החוק המתערב בניהולה. בעתירה נכתב כי "מדובר בתיקון חקיקה חריג ופסול מיסודו, שמסכל את התפקוד התקין של מוסדות הלשכה שנבחרו לתפקידם בבחירות דמוקרטיות וחופשיות על-ידי ציבור עורכי הדין. התיקון משנה באופן יסודי את פעילות לשכת עורכי הדין ואת המבנה הארגוני וההיררכי של מוסדות הלשכה, באמצעות שינויים מרחיקי לכת בתקציב הלשכה ובסמכויות מוסדותיה".
עוד טוענת הלשכה בעתירה כי החוק "לא נעשה לטובת הציבור כולו או לטובת ציבור עורכי הדין, אלא כדי להשתיק עמדה מקצועית וערכית שאינה עולה בקנה אחד עם השאיפה של חלק מחברי הקואליציה והממשלה המכהנת, ולהעניש את לשכת עורכי הדין, שכל חטאה היה כי ביצעה את התפקיד שייעד לה המחוקק".
בלשכה מזכירים כי הצעת החוק של ח"כ מילביצקי קודמה לאחר שהלשכה "הביעה עמדה ברורה נגד מינוי פוליטי של שופטים ובעד הגנה על מערכת המשפט וביצור היסודות הדמוקרטיים של המדינה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.