יצא לאור
איש העסקים שאול אלוביץ', יו"ר ובעלים של בזק, חווה השנה תקופה פחות נעימה בכל הקשור לחייו הציבוריים. אלוביץ', שבאמת ובתמים סולד מחשיפה אישית ונחבא אל הכלים וחרד לכל הקשור לדימויו התקשורתי, מצא את עצמו מעורב בהאשמות של קשרי הון-שלטון עד צוואר - והוא בכלל לא ידע שהוא כזה.
בלי שרצה או כיוון לכך, אלוביץ' מצא את עצמו לאורך כל השנה תחת מתקפה שקושרת אותו בקשר עז לראש הממשלה ולשר התקשורת, בנימין נתניהו. לא בטוח שהקשר בין האישים כה הדוק כמו שמציירים חלק מכלי התקשורת. קיימת הגזמה בחלק מהתיאורים, אך זה כבר לא משנה. הקרבה לנתניהו תדבק בו לשנים קדימה.
אלוביץ' הוא קודם כל סוחר לפני שהוא אסטרטג, וככזה הוא מחפש מקורות רווח. השיקולים שהנחו אותו לבקש עזרה מנתניהו נופלים בקטגוריה של השיקולים קצרי הטווח. לפי הערכות בשוק, אלוביץ' מחפש מקורות מימון וזו הסיבה שהוא כה לחוץ לגבי שינויים בבזק, שעשויים להקטין את רווחיותה - מה שיוביל ישירות לכך שהדיבידנדים שמהם הוא מחזיר את חובותיו על רכישת בזק עשויים להיפגע.
לזכותו של אלוביץ' נזכיר שבזק חוותה שנה קשה בכל הקשור ליחסיה עם משרד התקשורת. תחת כהונת שר התקשורת לשעבר, גלעד ארדן, בזק הייתה מוקצה במשרד בצורה קיצונית וכל בקשותיה לאיזון נדחו. ארדן, בין שידע על הקרבה בין נתניהו לאלוביץ' ובין שלא, נלחם בבזק, שהיתה אמורה להיות בשבילו כמו הרפורמה בסלולר למשה כחלון. לא אחת שמעו במשרד התקשורת את ארדן אומר שאחרי שהוא יסיים את הקדנציה, יותר לא ידברו על הקדנציה של כחלון.
המחיר לעיתים היה שאלוביץ' באופן אישי - ובזק באופן כללי, סבלו מיחס שלילי למדי. היו אלו שנים שבהן בזק המשיכה לחלק מיליארד וחצי שקל בדיבידנדים. עם זאת, אף בעל עסק לא יכול לעמוד בפני סיטואציה שבה אומרים לו בפירוש, שישכח מכל מה שהובטח לו וששר התקשורת בעצם מתכוון להיבנות על הפיכתו לעי חורבות. זאת היתה חוויה לא פשוטה לאלוביץ'. כשנקרתה ההזדמנות לנסות ולהתחבב על הזוג נתניהו, קל להבין מדוע קפץ על המציאה. הוא היה מעדיף לא להיות שם, אבל במציאות שנוצרה כנראה לא הייתה לו ברירה.
אחרי שראה איך נתניהו חותם בשנייה על האישור למיזוג בזק-יס, אלוביץ' כבר חשב שהוא יוצא לחופשי ושהרגולציה כבר הולכת לעמוד לצידו לדורי דורות. והיא אכן עומדת לצידו, אבל לא כמו שציפה. אחרי שנחשפה מערכת היחסים שלו עם נתניהו ואחרי החלטת היועץ המשפטי לממשלה בעניין ניגוד העניינים שיש לנתניהו מול אלוביץ', הפכה כל החלטה של משרד התקשורת בנוגע לבזק למושא לביקורת.
אלוביץ' מצא עצמו לפתע במוקד של כתבות עיתונאיות שחושפות צדדים פחות מחמיאים בהתנהלות שלו ושל בזק. כל הקשר שבין בזק ובין מנכ"ל משרד התקשורת שלמה פילבר, והאופן שבו אנשים כמו ח"כ דוד ביטן, לפתע מתחברים לבזק לעורקים ומנסים לעזור לה - רק כי נתניהו רוצה, מדברים בעד עצמם. אז נכון שבעסקים לכסף אין ריח ואלוביץ' מעריך שאחרי שיקבל הקלות כאלה, ששוות עבורו הרבה מאוד מיליארדים, הציבור והתקשורת ישכחו. אבל - ייתכן שהוא עשוי להתבדות.
כתב: גד פרץ