מאתגר את הבנקים
יובל טל, מייסד ונשיא פיוניר (Payoneer) חתום על ההשקעה הגדולה ביותר בחברת פינטק ישראלית: באוקטובר האחרון גייסה פיוניר 90 מיליון דולר, ובעלי מניות קיימים מימשו החזקות בהיקף דומה. פיוניר, שכבר חיה ובועטת 11 שנה ופעילה בכמעט 200 מדינות והיא למעשה חברת הפינטק הישראלית המצליחה ביותר.
פיוניר בנתה פלטפורמה גלובלית שמאפשרת לעסקים, אפילו חברות גדולות כמו גוגל, אמזון ו-Airbnb לבצע תשלומים לספקים שלהם בכל העולם, וחלק גדול מספקים אלו - אלו שמקבלים את התשלומים - הם בדרך כלל עסקים ונותני שירותים במדינות מתפתחות. פיוניר מאפשרת לכל אלו נגישות לשווקים וללקוחות חדשים, ובמקביל מורידה הרבה מחסומים שקיימים בהעברת כספים בעולם, בסיכוני מטבע ובמנגנונים ליצירת אמון.
במילים אחרות, פיוניר מאתגרת את המגזר הבנקאי למרות שהיא אינה מהווה, עדיין, תחליף לבנק. בראיון שנתן באחרונה ל"גלובס" הסביר טל כי "אנחנו לא חברה שמוכרת טכנולוגיה, אלא חברה שמשתמשת בטכנולוגיה כדי להיות גוף שנותן שירותים פיננסיים, וככזה אנחנו חייבים להיות כפופים לרגולציה בכל אחת מהמדינות שבהן הוא עובד, ולקבל רישיונות. כאשר אתה גוף פיננסי תלוי רגולציה, התחרות שלך היא לא כל מיני יזמים שאפתניים בקליפורניה או תלפיונים נורא חכמים, אלא הבנקים. ולהתחרות בבנקים זה כמו להיכנס לבית זקנים בגיל 30. זה לא מאבק הוגן... לבנקים יש מבנה עלויות שמקרקע אותם, עם אינסוף סניפים לתחזק, ועדי עובדים ובעיות מול הבנק המרכזי, כך שהם צריכים לגבות הרבה כסף כדי לממן את השירות. בנוסף, יש שם אנשים שעובדים 20 שנה ולא רוצים שינוי. ואני מגיע, בתחום שלי, התשלומים, עם אותו רישיון שיש לבנקים, אבל אני עם אנרגיה של סטארט-אפ ועם מבנה עלויות שונה לגמרי. מה גם שברוב הבנקים רואים בתשלומים הבינלאומיים צרה ולא להוטים לעשות אותם, והתהליכים אצלם מאוד מסובכים. לא באשמתם, אבל השילוב של ביורוקרטיה, טכנולוגיות מיושנות והתקנות המחמירות בתחום הלבנת ההון, הפכו את זה למסובך ויקר אצלם".
על הבחירה של חלק מבעלי המניות לממש החזקות במסגרת הגיוס האחרון אמר טל: "אנחנו בחרנו במסלול של לגדול כחברה עצמאית, שוב ושוב, כי כיף לנו לעבוד ביחד ויש לנו את החופש לקבל החלטות".
כתבה: טלי ציפורי