השקט בעין הסערה
מי שחשב שמדיניות מוניטרית היא מרכז חייה של נגידת בנק ישראל - טעה. לפני הרבה חודשים, במארס 2015, ביצעה הנגידה קרנית פלוג מהלך הפחתה דרמטי של הריבית במשק מ-1.25% ל-0.1% ומאז הריבית עומדת במקומה. יציבה, לא מתנדנדת, למרות שלאורך השנה היו לחצים מהשוק להורדת ריבית כדי לסייע ליצוא ולתעשייה ובמקביל גם להעלאת ריבית, בטענה שהריבית הנמוכה יצרה והחריפה את בעירת שוק הדירות.
היו גם התערבויות בעייתיות בשוק בכוונה לכפות עליה עמדה: במהלך לא מעט חודשים נצפתה עלייה כמעט קבועה בשער הדולר בימים שלפני החלטת הריבית, וירידה ישר אחרי ההודעה. לחצים גברו, ידועני-משק האשימו ומגויסים ביקרו ורמזו שאין לה העוז לשנות - ולכן היא דבקה במדיניות קודמה. ורק הנגידה שמרה על יציבות. כזו היא. רעמים וברקים, רוחות וגשמים על ראשה - והיא בשקט שלה עם החשבון שלה.
"איזו אלטרנטיבה יש?" אמרה כשנשאלה והסבירה בנחת ובסבלנות את הסכנות מכאן ומשם. התשובה שלה ללחצים ולאי הוודאות: יישום מדיניות תקשורתית פתוחה מול השווקים בהערכותיה השוטפות על המדיניות המוניטרית העתידית (FORWARD GUIDANCE). והיא כנראה תישאר מרחיבה עוד הרבה זמן. עד שהצמיחה האמריקאית והאירופית תחזור לעצמה. אם זה יקרה בזמן שלה בבנק ישראל, תסמכו עליה שתדע לפעול בלי לזעזע.
פלוג קיבלה את פרס השקיפות מהמגזין "סנטרל בנקינג" ובתחילת ספטמבר נבחרה על ידי "גלובל פייננס" לאחת מהנגידים המובילים בעולם. אחרי הכול בשקט שלה, כשאחרים עסוקים בדיבורים, בקטטות ובהשמצות, היא ייצבה את תנודות השוק, ומפחיתה את תדירות החלטות הריבית לשמונה פעמים בשנה. במקביל, למרות היותה די ביישנית וחסרת נטייה ל"מינגלינג" - אפילו לא מוניטרי - היא יכולה להרים טלפון לכל מי שהוא משהו בעולם ולקבל מענה מיידי. היא זוכה להערכה אישית של נגידי הבנקים המרכזיים בעולם. בסוף אוקטובר הם הגיעו לירושלים, לכנס הבינלאומי של נגידים מרכזיים. לגבי אלה שהיא אמורה להיות היועצת הכלכלית הכי בכירה שלהם, הממשלה, ראש הממשלה והשרים, היא עדיין קצת מתקשה. היא וראש הממשלה, בנימין נתניהו, שני אנשים עם עמדות שונות, מקיימים יחסי כבדהו וחשדהו. עם שר האוצר, משה כחלון, היחסים מתחממים. היא באה ללשכתו, כך קובע הפרוטוקול, פעם בשבועיים. הוא למד לא להיות מאוים ממנה. הציבור למד לסמוך עליה. שלוש שנים בתפקיד (הקדנציה בת 5 שנים) היא בנתה את מעמדה כמייצבת.
אי של יציבות. לא "מלכת אנגליה", שהיה קודמה סטנלי פישר, אבל כן "הפקידה הבכירה" שאפשר לסמוך עליה בתוך ים הסערות. כולל העלאה למודעות לנושא הפריון, שאיננו במוטת התפקיד שלה אבל היא הצליחה להחדיר אותו לשיח. חוצמזה שהיא יושבת על כ-100 מיליארד דולר - פרי צבירה ארוכת שנים, כרית ביטחון למקרה ש...
בשנתיים הבאות: שמירה על מדיניות מוניטרית בראייה גמישה, קידום זהיר ומפוקח של התחרות בבנקאות והשגחה יומיומית על סימני התפתחות משבר כלכלי עמוק, באירופה למשל.
כתבה: סטלה קורין ליבר