נאבקים על כל שקל
בחודש הבא תסיים החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, קדנציה בת חמש שנים ושמונה חודשים, ואת מקומה בלשכת החשב הכללי יתפוס המפקח לשעבר על הבנקים רוני חזקיהו. אך על אף שעידן עבאדי-בויאנג'ו עומד להסתיים, לא שוררת באגף החשב הכללי ואגפים אחרים באוצר "אווירת סוף קורס". עבאדי-בויאנג'ו ממשיכה לשמור על קצב הפעילות הגבוה שאפיין את כהונתה ממש עד לרגע האחרון. מי שרואה בעצמה לפני הכול שומרת סף ממשיכה להיות מעורבת בכל נושא הקשור לתפקידה, ולא מהססת להתעמת כשצריך, כפי שעשתה בצורה כה מוצלחת במהלך השנה האחרונה.
המקרה הבולט ביותר היה סביב הסכם כחלון-יעלון, שהסדיר את תקציב הביטחון לחמש השנים הקרובות לצד שורת סוגיות מרכזיות נוספות: תקציב השיקום, מודל הקבע והפנסיה, מימון העברת בסיסי צה"ל לנגב ועוד שורת פרויקטים לאומיים. המו"מ לחתימת ההסכם, בהיקף כולל של 300 מיליארד שקל, נוהל באוצר בבלעדיות על ידי שני בני ה-30 וקצת: סגן הממונה על התקציבים ומנכ"ל האוצר הטרי, שי באב"ד.
עבאדי-בויאנג'ו הייתה הראשונה שהבינה את הפרצות שנותרו בסיכום שהושג, ואת המשמעות התקציבית האדירה שלהן. המהומה שהתחוללה במשרדי האוצר והביטחון ובמשרד ראש הממשלה בעקבות קול הצעקה שהרימה החשבת הכללית, הסתיימה בשורה של תיקונים שהוכנסו להסכם. החיסכון לציבור צפוי להיות עצום: רק הוויתור על מענקי הפנסיה שהובטחו ליוצאי הצבא בהסכם הקודם שווה לפי הערכות חצי מיליארד שקל בשנה. המאבק העיקש שניהלה מול כיל הניב השנה עוד מאות מיליוני שקלים שנפסקו לזכות המדינה במסגרת הליך הבוררות שיזמה החשבת הכללית.
עבאדי-בויאנג'ו שילמה מחיר על השמירה חסרת הפשרות על הקופה הציבורית ועל סדרי מנהל תקינים. כאשר יריבה, שר הבריאות יעקב ליצמן, קרא לפטר אותה - שר האוצר משה כחלון לא יצא להגנתה. אולם מבקר המדינה התייצב לצדה בדוח שכתב על הסכם יעלון-כחלון ובשורת נושאים נוספים אימץ את עמדותיה.
לצד המאבקים המתוקשרים פעלה עבאדי-בויאנג'ו רבות בשנה האחרונה לחיזוק של החשבים במשרדי הממשלה - "החיילים בשטח" כפי שהיא מכנה אותם. היא בררה בקפדנות את החשבים שמונו למשרדים הרגישים ומחתה דמעת התרגשות כשחשב מטעמה מונה לראשונה לפקח על העבודת של המשטרה.
בתחום ניהול החוב משאירה עבאדי-בויאנג'ו למחליפה יחס חוב ממשלתי שירד בחמש נקודות אחוז שלמות במהלך כהונתה, והעלאת דירוג שעשתה לאחרונה סוכנות פיץ'. יחד עם סגנה יהלי רוטנברג העבירה עבאדי-בויאנג'ו את הניהול גיוסי של החוב בחו"ל של המדינה מניו יורק לתל אביב - הישג שנוצל על ידה לצמצום ניכר בפעילות השלוחה של החשב הכללי בארה"ב.
האם הדוגמה האישית הזו תזכה לחיקוי מצדם של משרדי ממשלה אחרים המחזיקים בחו"ל משלחות יקרות ומיותרות ברובן? סביר להניח שלא. האחראים לתרבות הבזבוזים במגזר הממשלתי לא יזילו דמעה על סיום הכהונה של עבאדי-בויאנג'ו.
כתב: עמירם ברקת